Прогрес

Кількість вуглекислого газу в атмосфері побила рекорд

Концентрація вуглекислого газу, за даними вчених, зараз вище, ніж будь-коли за останні 800 тисяч років.

Вміст вуглекислого газу в атмосфері досяг у 2018 році рекордного рівня за останні 800 тисяч років. Про це йдеться в доповіді Американського метеорологічного товариства, повідомляє телекомпанія CNN.

Зазначається, що доповідь Про ситуацію з кліматом заснована на результатах спостережень 475 вчених з 57 країн.

Як випливає з доповіді, концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла в минулому році 407,4 частини на мільйон, що стало «найвищою концентрацією, зареєстрованою за допомогою сучасних методів вимірювань, під час аналізу проб льоду давністю до 800 тисяч років».

У доповіді також наголошується, що минулий рік був четвертим у списку найтепліших років. Настільки ж високі температури спостерігалися у 2015 та 2017 років роках, а 2016 рік був найтеплішим з моменту початку регулярних метеоспостережень у середині ХIХ століття.

«Практично кожен рік з початку ХХI століття був більш теплим, ніж у середньому в період з 1981 по 2010 рік. У 2018 року викиди в атмосферу газів, що викликають парниковий ефект — вуглекислого газу, метану, окису азоту — продовжували зростати і досягли нових рекордних значень», — вказується в доповіді.

Наведені в доповіді наукові дані свідчать про те, що рівень Світового океану піднімається сьомий рік поспіль і досяг рекордного за останні 26 років рівня, тобто з моменту початку спостережень із супутників: з 1993 року він піднявся в середньому на 81 міліметр.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net