Світ

Китай: Канада повинна взяти на себе «всю відповідальність» за зростаючий дипломатичний скандал

Канада має взяти на себе «повну відповідальність» за зростаючий дипломатичний скандал, заявив Китай після того, як Оттава заявив, що Пекін відкинув прохання про діалог, передає AFP.

Відносини між двома країнами погіршилися з грудня минулого року, коли поліція Ванкувера затримала головного фінансового директора китайської компанії Huawei Мен Ваньчжоу за запитом США.

Кілька днів тому Китай заарештував двох канадців — колишнього дипломата Майкла Коврига і бізнесмена Майкла Спавора.

Офіс канадського прем’єр-міністра Джастіна Трюдо заявив раніше, що Китай проігнорував прохання про діалог.

Представник міністерства закордонних справ Китаю Ген Шуан заявив у четвер, що не чув про таке прохання. «Але я можу вам сказати, що нинішні труднощі в китайсько-канадських відносинах повністю спровоковані самою Канадою, і вся відповідальність за це лежить на канадській стороні», — сказав він.

Китай заявив, що підозрює Спавора і Коврига, який працює в міжнародній кризовій групі, в зборі і крадіжці державних секретів.

Трюдо стверджує, що вони були затримані «з політичних причин».

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд в травні заявила, що намагалася домогтися зустрічі зі своїм китайським колегою Ван І, але безрезультатно.

Китай заблокував канадські поставки сільськогосподарської продукції на мільярди доларів.

«Ми сподіваємося, що Канада щиро прийме до відома серйозну заклопотаність Китаю і негайно звільнить пані Мен Ваньчжоу і прийме суттєві заходи для якнайшвидшого відновлення китайсько-канадських відносин», — сказав Ген.