Світ

Китай планує відмовитись від використання закордонної комп’ютерної техніки

Китай на державному рівні вводить програму поетапної відмови від американської комп’ютерної техніки та програмного забезпечення.

Влада Китаю ухвалила рішення про повну відмову від американських комп’ютерів, ноутбуків, а також від американського ПЗ в держустановах країни на користь вітчизняних аналогів. Про це повідомляє The Guardian.

Як основний постачальник «імпортозамінної» техніки називається компанія Lenovo, але остаточне рішення ще не прийнято. Саме ця компанія протягом кількох років була лідером в сегменті настільних комп’ютерів і одним з основних гравців на ринку ноутбуків.

Але незважаючи на те, що продукція Lenovo офіційно китайська і підходить під нову стратегію КНР, в її ноутбуках і ПК присутня достатня кількість компонентів, вироблених американськими вендорами. Як влада Піднебесної планує вирішувати це питання, поки невідомо.

Нова стратегія КНР розрахована на три роки, і «під прицілом» виявляться комп’ютери компаній Dell, HP, а також ПЗ Microsoft.

Що стосується Microsoft і її операційної системи Windows 10 разом з офісним ПЗ Office, то тут у Китаю поки немає певної альтернативи. Однак як заміну КНР може використовувати Deepin — дистрибутив Linux, розробка якого з 2004 року велася китайськими фахівцями.

Стратегія китайської влади, розрахована на три роки і отримала умовну назву «3-5-2», по одній цифрі на кожен рік. Так, в 2020 році план передбачає заміну 30% обладнання, в 2021 році — ще 50%.

Решту 20% американської техніки, яка застосовується в держустановах КНР, будуть замінені на вітчизняні аналоги протягом 2022 року. В цілому заміні підлягає, за різними джерелами, в межах від 20 до 30 млн одиниць техніки.

Швидше за все політика держави не торкнеться китайських приватних компаній та підприємств. В першу чергу це пов’язано з високою вартістю заміни однієї техніки на іншу, а також закупівлі нового програмного забезпечення і необхідності навчання персоналу роботі з ним.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net