Світ

Китай порекомендував США не втручатися в справи Гонконгу

Китай рекомендує США не втручатися у справи Гонконгу, ні в якій формі не підтримувати порушників правопорядку і не посилати їм вводять в оману сигналів, заявив на брифінгу офіційний представник МЗС КНР Ген Шуан, передає РИА Новости.

Раніше президент США Дональд Трамп висловив надію на швидке врегулювання ситуації в Гонконзі, зазначивши, що за подіями там сумно спостерігати.

«Я б хотів підкреслити, що Гонконг є спеціальним адміністративним районом Китаю, його справи – це внутрішні справи Китаю, ми засуджуємо і рішуче заперечуємо проти втручання відповідних країн у внутрішні справи КНР», — заявив дипломат, відповідаючи на прохання прокоментувати слова американського лідера.

За його словами, Китай «рекомендує відповідним країнам проявити обережність у словах і діях, ні в якій формі не надавати підтримку тим, хто причетний до насильницьких дій і порушень закону в Гонконзі, не направляти вводять в оману сигнали або робити які б то не було невірні кроки».

У понеділок в Гонконзі пройшли дві демонстрації: щорічне хода з нагоди 22-ї річниці передачі Гонконгу Китаю зібрало майже 550 тисяч чоловік, але було мирним і спокійним, друга акція пройшла біля будівлі парламенту, де протестують проти внесення поправок в закон про екстрадицію з самого ранку демонстрували агресивну манеру поведінки. У другій половині дня вони почали приступом брати будівлю, з якої евакуювали всіх, крім поліції, яка пізніше також змушена була відступити. До 21.00 протестувальники проникли всередину, де влаштували погром, обписали стіни, меблі, картини, фотографії, чорною фарбою зафарбували герб Гонконгу в залі засідань. Після півночі був застосований сльозогінний газ, і протестувальників вдалося швидко розігнати.