Економіка

Китай відмовився від практично всіх зобов’язань в торгових переговорах з США

Китай и СШАДипломатична депеша, повна правок до майже 150-сторінкового проекту торгового угоди, прибула до Вашингтона з Пекіна і здатна звести нанівець результати багатомісячних переговорів між двома найбільшими економіками світу, повідомляє Reuters з посиланням на три урядові джерела США і три приватних джерела, поінформованих про хід переговорів.

За словами джерел, документ поцяткований правками з боку Китаю, що суперечать основним вимогам США.

У кожній з семи розділів проекту торгового угоди Китай відмовився від виконання зобов’язань змінити законодавство з метою врегулювання основних претензій, з-за яких США почали торгову війну: викрадення американської інтелектуальної власності і комерційної таємниці, примусова передача технологій, конкуренція, доступ до фінансових послуг, маніпуляції валютою.

Президент США Дональд Трамп написав у неділю в твіттері, що переговори з Китаєм йдуть занадто повільно» і що він підвищить мита на імпорт китайської продукції вартістю $200 мільярдів до 25 відсотків з 10 відсотків у п’ятницю — як раз під час запланованого візиту віце-прем’єра Китаю Лю Хе у Вашингтон для продовження торгових переговорів.

Прес-служби Білого дому, торгового представника США і Міністерства фінансів не відповіли на запити про коментарі.

Прес-секретар Мзс Китаю Ген Шуан сказав на брифінгу в середу, що подолання розбіжностей з питань торгівлі є «процесом переговорів» і що Китай не уникає проблем».

США повідомили, що підвищують мита на китайський імпорт до 25 відсотків вже з 10 травня, а Трамп написав у твіттері, що Китай помиляється, якщо думає, що йому вдасться домовитися з наступним президентом-демократом.

Торговий представник США Роберт Лайтхайзер і міністр фінансів США Стівен Мнучін були вражені масштабами змін у проекті торговельної угоди. Два чиновника американської адміністрації повідомили журналістам, що правки з боку Китаю підштовхнули Трампа до наміру підвищити мита, але не надали детальної інформації про масштаби перегляду тарифів.

Один із приватних джерел сказав, що останній раунд переговорів пройшов дуже погано, тому що «Китай став жадібним». «Китай відрікся від десятка речей, якщо не більше…. Переговори пройшли дуже погано, навіть дивно, що Трамп обурився тільки в неділю», — сказав джерело.

Стрімке погіршення ситуації в переговорному процесі потрясло світові фондові, боргові і сировинні ринки на цьому тижні. До неділі ринки закладали в ціни очікування того, що чиновники з двох країн близькі до укладення угоди.

Інвестори та аналітики задаються питанням, чи був твіт Трампа переговорної прийомом для того, щоб змусити Китай піти на додаткові поступки. Джерела повідомили, що відступу в переглянутому проекті тексту серйозні і що відповідь Трампа — це не просто переговорна стратегія.

Китайські учасники переговорів сказали, що не можуть змінювати закони, повідомив один з джерел в адміністрації США, назвавши зміни «серйозними».

Зміна будь-якого закону в Китаї вимагає певної послідовності процесів, які неможливо швидко здійснити, сказав китайський чиновник, знайомий з ходом переговорів. Чиновник заперечив твердження, що Китай відступає від своїх зобов’язань, додавши, що вимоги США ставали все більш «жорсткими», а шлях до угоди — більш «вузьких» по мірі того, як переговори затягувалися.

Лю повинен прибути до Вашингтона в четвер на дводенні переговори, які ще минулого тижня розглядалися як вирішальні, — можливо, це буде останній раунд перед історичною торговельною угодою. Тепер у американських чиновників мало надій на те, що у Лю буде якесь речення, яке допоможе відновити переговори, повідомили два джерела.

Твіти Трампа перекрили шлях до відступу, і Лайтхайзер ясно дав зрозуміти, що, незважаючи на переговори, «тарифи будуть підвищені».