Економіка

Китай вважає, що політика США загрожує існуванню СОТ

КитайКитай заявив, що політика США загрожує існуванню Світової організації торгівлі, викладаючи ряд претензій до «пропозиції про реформу» СОТ, передає Reuters.

У документі Китай не називає США, але посилається на блок за призначенням апеляційних суддів СОТ і введення тарифів з міркувань «національної безпеки» на алюміній, сталь і автомобілі — політика, однозначно пов’язана з Вашингтоном.

Документ був опублікований в момент посилення напруги між Китаєм і США.

13 травня Пекін заявив, що введе підвищить мита на імпорт американських товарів, ігноруючи попередження президента США Дональда Трампа про те, що Пекіну не слід вживати відповідні заходи у зв’язку з підвищенням мит на китайський імпорт на 200 мільярдів доларів.

У документі Китай заявив, що «певний член СОТ в односторонньому порядку встановив торгові бар’єри і ввів мита на імпорт довільним чином і без дозволу СОТ.

«Зловживання національною безпекою, односторонні заходи, несумісні з правилами СОТ, а також зловживання існуючими заходами по захисту торгівлі серйозно пошкодили заснований на правилах вільний і відкритий порядок міжнародної торгівлі», — йдеться в документі СОТ Китаю.

«Більше того, така практика негативно позначилася на користь членів СОТ, особливо країн-членів, і підірвала авторитет і ефективність СОТ. В результаті організація стикається з безпрецедентною екзистенціальною кризою».

Китай заявив, що СОТ не бездоганна, але є найбільш бажаним каналом для лібералізації та сприяння торгівлі та інвестиціям в глобальному масштабі.

Пекін вважає, що реформа повинна охоплювати чотири області конкретних дій, у тому числі «вирішення нагальних і невідкладних питань, що загрожують існуванню СОТ»; підвищення її актуальності в глобальному економічному управлінні; повышениеоперационной ефективності та підвищення відкритості багатосторонньої торговельної системи.