Аналітика

Китай вживе заходів щодо стимулювання економіки у відповідь на торговельну війну з США

Китай и СШАКитай схильний прийняти пакет заходів по стимулюванню економіки в разі, якщо США з 10 травня підуть на підняття мит на китайські товари до 25%. Про це повідомляє газета South China Morning Post, посилаючись на думки аналітиків, передає ТАСС.

Йдеться про можливість зниження податків і зборів, стимулювання споживання, продажів автомобілів і побутової техніки, скорочення процентних ставок для зростання кредитування. Це покликане надати підтримку, перш за все, малим підприємствам, які найбільш схильні до впливу торгової війни.

Серед інших варіантів експерти називають зниження обмежень на продаж житла в невеликих містах, заходи щодо подальшого відкриття економіки для іноземних інвесторів.

«Уряд Китаю розглядав сценарій відсутності торгової угоди, коли розробляв економічну політику на цей рік. Воно мало план, пов’язаний з відповідними заходами. Тепер вони можуть стати в нагоді», — зазначив аналітик банку Standard Chartered Дін Шуан.

Президент США Дональд Трамп раніше оголосив про те, що 10 травня з 10% до 25% збільшить мита на китайську продукцію загальним обсягом $200 млрд. Крім того, за його словами, китайські товари на суму ще в $325 млрд зараз не обкладаються митами, але незабаром і на них буде встановлений збір в ті ж 25%. При цьому він висловив незадоволення занадто повільними темпами торгових переговорів з КНР.

Заява Трампа прозвучала якраз перед новим раундом торгових консультацій, який повинен відбудуться на цьому тижні у Вашингтоні, і викликала негативну реакцію Пекіна.