Політика

Китай заявив про невтручання в угоду про Мотор Січ

США не мають права «нахабно втручатися» у співробітництво України та Китаю у військовій сфері, вважає посол Ду Вей.

Влада Китаю на офіційному рівні не втручалася в комерційну угоду між Українським підприємством Мотор Січ і китайською компанією. Про це на брифінгу заявив посол КНР в Україні Ду Вей, повідомляє LB.ua в п’ятницю, 30 серпня.

«Все, що стосується питання співпраці щодо Мотор Січ, то це комерційна діяльність і бізнес між двома приватними підприємствами. У цьому контексті я хочу озвучити три позиції. Перше, найголовніше, щоб ведення комерційної діяльності відбувалося на ринкових умовах. Друге — всі підприємства, які ведуть таку діяльність на нашій території, повинні поважати закони Китаю. І третє — права всіх підприємств, які ведуть комерційну діяльність на території України, повинні бути захищені», — заявив посол.

Він підкреслив, що на рівні уряду Китай жодним чином не впливає на процес укладення можливої ​​комерційної угоди між Мотор-Січ і китайським підприємством.

«Це всього лише бізнес-угода. І на майбутнє складно спрогнозувати, які будуть подальші дії. Але ми точно не беремо участь у цьому і не втручаємося в цей процес», — додав Ду Вей.

На уточнююче запитання про загрозу передачі українських технологій Мотор Січі Росії, у випадку угоди з Китаєм, він сказав: «Це необгрунтовані домисли».

Також посол вважає, що США не мають права «нахабно втручатися» у співробітництво України і Китаю у військовій сфері.

«Днями радник президента США з національної безпеки Джон Болтон прибув в Україну з візитом, в період якого висловився в недружньому ключі відносно співпраці між Китаєм та Україною… США не повинні нахабно втручатися у зовнішні зносини України і Китаю, вимагаючи зробити вибір між США і Китаєм… Україна не вимагає наставників ззовні. Я абсолютно впевнений у спільному майбутньому України та Китаю», — зазначив дипломат.

Ду Вей підкреслив, що всі звинувачення на адресу Китаю в крадіжці технологій інших країн — «це чистої води наклеп», а успіхи розвитку Китаю досягнуті тільки завдяки його народу і «ніколи не були вкрадені».

«США бояться загрози її монополії у сфері телекомунікацій. Поки Китай розвиває свої сучасні технології, ми розгортаємо співпрацю з іншими країнами. У тому числі, з Україною. І ця співпраця відбувається тільки у строгих рамках дотримання прав інтелектуальної власності. Брехня, обман і крадіжка — все це не про нас», — сказав посол.

Ду Вей вважає, що сьогодні оборонна галузь України потребує вливання інвестицій. У той же час, на його думку «США багато років не забезпечували великі інвестиції в оборонну сферу України».

«Я хочу сказати, що Китай та Україна — дружні країни і стратегічні партнери» — підкреслив він.

За його словами, багато років обидві країни продуктивно співпрацювали в різних сферах, починаючи з аграрної сфери. Товарообіг між Україною і Китаєм в минулому році досяг майже $10 млрд. Посол висловив упевненість, що в поточному році товарообіг перевищить цю суму. Тоді як, за його словами, товарообіг України зі США в минулому році склав всього $4 млрд, а в першому півріччі 2019 року — всього $2 млрд.

Нагадаємо, 24 серпня стало відомо, що дві компанії з Китаю купили половину акцій Мотор Січі та подали заяви до Антимонопольного комітету, щоб узгодити угоду.

Через кілька днів в Україну прибув з офіційним візитом Джон Болтон. Він застеріг українську владу про небезпеку співпраці з китайцями.