Світ

Китай звинуватив США в порушенні суверенітету

Китай и СШАКитай заявив, що два військові кораблі США пропливли біля спірних островів в Південно-Китайському морі без дозволу, передає AFP.

Військово-морський флот Китаю попросив американські судна піти після того, як вони увійшли у води, прилеглі до рифів Гавен і Чигуа на острови Спратлі.

«Відповідні дії військових кораблів США порушили суверенітет Китаю і підірвали світ, безпеку і порядок у відповідних морських районах», — заявив на брифінгу офіційний представник МЗС КНР Ген Шуан.

«Китайська сторона висловлює сильне невдоволення» цією операцією, додав Ген, зазначивши, що кораблі увійшли «без дозволу».

ВМС США регулярно проводять «операції зі свободи судноплавства», щоб оскаржити домагання Пекіна в ЮКМ.

За словами ген Шуан, завдяки спільними зусиллями Пекіна та Асоціації держав Південно-Східної Азії ситуація на морі стабілізується.

«За таких обставин Китай настійно закликає США припинити подібні провокаційні дії, поважати суверенітет і інтереси безпеки Китаю і поважати зусилля країн регіону з підтримання миру і стабільності в Південно-Китайському морі», — сказав він. «Водночас Китай буде і надалі вживати всіх необхідних заходів для захисту національного суверенітету і забезпечення миру і стабільності в Південно-Китайському морі».

Источник: NEWS.am

Аспекты.net