Прогрес

Китайські вчені створили нову передову систему виробництва кави

Група з дев’яти фахівців під керівництвом Китайської академії тропічного сільського господарства створила на Хайнані передову систему з виробництва кави, повідомляє ТАСС з посиланням на інформаційний портал «Хайнаньван».

За його даними, вчені проводили дослідження і займалися розробкою методик оптимізації кавового виробництва протягом 24 років. У підсумку днями Академія наук провінції Хайнань оголосила, що даний проект удостоївся премії року.

Проект, який здобув перемогу серед інших інноваційних ініціатив, називається «створення та експлуатація стандартизованої системи кави та кавової продукції». Він вже на практиці застосовується у виробництві не тільки на Хайнані, але і на декількох фабриках в провінції Юньнань на південному заході КНР. Всього за кілька років експериментального впровадження вартість додатково виробленої ними продукції склала кілька сот мільйонів доларів.

Як пояснили творці інноваційної кавовій програми, з 1994 року вони розробили 23 національних стандартизованих процесу з урахуванням міжнародного досвіду та переваг китайського споживача, а також систему контролю і сертифікації якості. Шість виробничих етапів проекту визнані владою і компетентними держорганами» проривними»: була забезпечена рівномірність прожарювання зерен, кава стала більш ароматною, а її насиченість підвищилася на 10%. Більш того, етап просушування скоротився з 10 до двох діб, знизилися витрати при споживанні води в технічних цілях — вдвічі на різних стадіях виробництва.

Ще 20 років тому кавова промисловість на острові вважалася досить відсталою, продукт виходив не завжди бажаної якості, оскільки були відсутні чітко опрацьовані виробничі Нормативи — через це хайнаньскій кави був менш конкурентоспроможним на зовнішніх ринках, а сама галузь розвивалася уповільненими темпами. Однак завдяки зусиллям учених вдалося визначити чіткі виробничі стандарти, були створені вдосконалена професійна термінологія і посібник з класифікації, розроблений і сконструйований конвеєр нового типу. Завдяки цим передовим технологіям помітно підвищилася продуктивність заводів, були враховані пристрасті любителів кави, що дозволило виробникам щорічно нарощувати продажі на суму в сотні тисяч доларів.