Здоров’я

Коли використовувати холод, а коли тепло при травмах

Як використовувати холод і тепло при болях.

Коли у вас болять ноги після сильного фізичного навантаження чи травми, або тягне спину через тривале сидіння, як ви намагаєтеся позбутися неприємних симптомів? Напевно, використовуєте спеціальні мазі чи таблетки. Але є ще один ефективний і нешкідливий спосіб. Здолати біль можна за допомогою терапії холодом і теплом. Коли ж використовувати лід, а в яких випадках — грілку?

Лікування льодом

Подібний метод застосовується при гострому болю, запаленнях і щойно отриманій травмі, наприклад, під час гри у футбол або при бігу. У цьому разі потрібно прикласти холодний компрес. Грілка в таких ситуаціях може призвести до ряду неприємних наслідків, інформує Ukr.Media.

Протипоказання

судоми;
відкрита рана або пухирі;
захворювання судин;
артрит.
Способи застосування

Для здійснення терапії можна взяти запечатаний пакет з вкладеними всередину кубиками льоду або покласти вологий рушник в морозильну камеру на чверть години. Тривалість процедури не повинна перевищувати 20 хвилин. Повторно прикладати лід до шкіри можна не раніше ніж за 1 годину.

Лікування теплом

Цей варіант підійде для усунення симптомів хронічного болю і при травмах без набряку. Грілка добре впорається з напруженими м’язами, активізує кровообіг. Однак не варто вдаватися до цього методу одразу після тренування.

Протипоказання

цукровий діабет;
дерматит;
серцево-судинні захворювання.
Способи застосування

Для проведення процедури можна використовувати звичайну грілку, а за її відсутності — пропарений рушник. Прикладати до ураженої ділянки можна не більш як на чверть години.

Метод, що поєднує холод і тепло

У деяких випадках можна використовувати два способи одночасно. Спочатку потрібно прикласти лід, потім тепло. Подібна послідовність буде корисною в таких випадках:

біль у спині через тривале перебування за робочим столом;
біль у попереку з причини надмірного навантаження;
пульсуючий головний біль і мігрені;
біль у коліні при розтягненні зв’язок, тендиніті або при травмі «коліно бігуна».

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net