Соціум

Командир згорілого в Шереметьєво лайнера розкрив хронологію катастрофи

самолетКомандир потерпілого катастрофу в Шереметьєво пасажирського літака Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) Денис Євдокимов докладно описав подію з лайнером. Запис його розповіді опублікував Telegram-канал Baza, передає lenta.ru.

За словами пілота, після зльоту в повітряне судно, що прямувало з Москви в Мурманськ, справді вдарила блискавка, через що сталася втрата радіозв’язку і перехід літака в режим прямого управління.

Радіозв’язок потім вдалося частково відновити, водночас екіпажу допомогли диспетчери, які задавали курс на виведення на злітно-посадкову смугу.

При посадці швидкість літака, як стверджує Євдокимов, була звичайною. «Підходили до землі плавно, зі зменшенням вертикальної швидкості до моменту торкання. Не можу сказати точно, чому стався удар об землю. Швидкості було достатньо, до смуги підходили зі зменшенням вертикальної швидкості згідно з процедурою», — зазначив пілот.

Командир повітряного судна також підтвердив, що літак загорівся після посадки, а не в польоті, як повідомлялося раніше. «Пожежа, я так розумію, через приземлення. Причина, напевно, в цьому», — припустив Євдокимов. Льотчик не бачив, зустрічали пожежні літак безпосередньо при посадці, але вони, за його словами, були на місці, коли він вийшов з кабіни.

Судячи з опублікованого раніше відео, при аварійній посадці SSJ-100 кілька разів підскочив на злітно-посадковій смузі і потім загорівся. Повністю згоріла хвостова частина лайнера.

За останніми даними Слідчого комітету Росії, в результаті сталася 5 травня в Шереметьєво авіакатастрофи загинула 41 особа, серед яких один член екіпажу; вижили 37, включаючи чотирьох членів екіпажу. У той же час міністр охорони здоров’я Росії Вероніка Скворцова, як передає «Інтерфакс», заявила, що вижили в цілому 38 осіб — 34 пасажири і чотири члени екіпажу.

Розслідуванням обставин НП займатиметься Держкомісія. Рішення про припинення польотів повітряних суден серії SSJ-100 поки немає, незважаючи на вимоги політиків. Порушено кримінальну справу за статтею про порушення правил безпеки руху літака, що спричинило смерть двох чи більше осіб.