Політика

Комітет ВР закликав врахувати правки Зеленського у Виборчий кодекс

Загоруйко під час засідання повідомила, що підкомітетом оброблено 17 пропозицій до Кодексу, внесених президентом Володимиром Зеленським.

Парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує нардепам врахувати всі пропозиції президента до Виборчого кодексу (№ 0978) і прийняти документ в редакції комітету в цілому як закон, повідомляється 18 листопада на сайті ВР.

«Комітет прийняв рішення: «Рекомендувати Верховній Раді прийняти всі пропозиції Президента України до Виборчого кодексу України шляхом голосування по кожній із сімнадцяти пропозицій і прийняти Виборчий кодекс України в редакції Комітету в цілому як закон. Доручити Комітету при підготовці тексту Кодексу на підпис Голові Верховної Ради здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання», — йдеться в повідомленні.

Заступник голови комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко під час засідання повідомила, що підкомітетом оброблено 17 пропозицій до Кодексу, внесених Президентом Володимиром Зеленським і констатовано, що вони стосуються практично всіх аспектів сфери регулювання проекту Виборчого кодексу, його змістовних положень і структурних одиниць, які відображені в різних частинах документа.

Загоруйко також поінформувала, що, згідно з висновками Головного науково-експертного управління Верховної Ради, значна частина зауважень президента до тексту Кодексу обґрунтовані і їх слід врахувати.

«Підкомітет підготував до розгляду Комітету порівняльну таблицю, яка містить текст Виборчого кодексу, пропозиції Президента, висновки Комітету і текст пропонованої остаточної редакції Виборчого кодексу», — зазначають в інформуправлінні Апарату Ради.

11 липня цього року Верховна Рада VIII скликання прийняла новий Виборчий кодекс, який передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах народних депутатів, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах.

27 серпня голова Верховної Ради VIII скликання Андрій Парубій підписав новий Виборчий кодекс.

Однак президент Зеленський 13 вересня ветував Виборчий кодекс. За його словами, він містить положення, які не відповідають Конституції України, не враховують останні зміни до виборчого законодавства, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації та організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур.

Глава держави направив до Верховної Ради свої пропозиції для врахування у Виборчий кодекс.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net