Світ

Конгресмени США закликали Трампа визнати Геноцид вірмен

Конгресс СШАКонгресмени США направили президенту США Дональду Трампу лист, в якому настійно закликали його визнати Геноцид вірмен, повідомляє Вірменська Асамблея Америки (ААА). Згідно з джерелом, ініціатором резолюції є конгресмен США Джекі Спійер. Резолюцію, згідно з повідомленням вірменської організації США, підтримали ще 28 конгресменів, в тому числі представники Конгресу Гус Билиракис, Френк Паллоне, Пітер Кінг і Адам Шифф. Виконавчий директор Вірменської Асамблеї Америки Брайан Ардуні подякував Джекі Спійер і конгресменів за підтримку. У своєму листі, конгресмени США висловили розчарування у зв’язку із заявою Дональда Трампа в 104-у річницю геноциду вірмен. У листі також зазначається, що, визнавши Геноцид вірмен, США віддадуть належне загиблим під час Геноциду, відзначать наполегливість тих, хто вижив, а також віддадуть данину пам’яті військовим, які служать країні, захищаючи її свободу та ідеали.

У листі конгресмени згадують героїзм генерал-майора Джеймса Харборда під час Першої світової війни, який за вказівкою президента Вудро Вільсона очолював військову місію США у Вірменії в 1919 році. Як зазначалося раніше, президент США Дональд Трамп виступив зі зверненням до 104-ї річниці геноциду вірмен, знову не згадавши слово «геноцид». «Сьогодні ми віддаємо данину пам’яті Мец Єгерна і шануємо тих, хто постраждав в одному з найстрашніших масових злодіянь 20-го століття. Починаючи з 1915 року, півтора мільйона вірмен були депортовані, вбиті і відправлені на смерть в останні роки Османської імперії. У цей день пам’яті ми знову разом з вірменською громадою в Америці і в усьому світі сумуємо про численних загиблих», — зазначалося в заяві.

Як відомо, Геноцид вірмен 1915 року (Armenian Genocide) є першим геноцидом ХХ століття, і визнаний багатьма державами світу.

Парламентами декількох європейських країн прийняті закони передбачають кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен.

Геноцид вірмен визнаний авторитетними міжнародними організаціями: Рада Європи, Європарламент, Парламент Латинської Америки (Parlatino), Комісією ООН з військових злочинів і Підкомісією ООН по запобіганню дискримінації і захисту меншин.

В Україні Геноцид вірмен визнаний десятками районних, міських і обласних рад, а також АР Крим. У Верховну Раду двічі вносилися законопроекти про визнання Геноциду вірмен. У столітню річницю трагедії, Верховна Рада України вшанувала хвилиною мовчання пам’ять жертв.

Вірменська апостольська церква зарахувала до лику святих жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Щорічно 24 квітня, в День пам’яті жертв Геноциду вірмен, сотні тисяч людей з Вірменії та діаспори направляються ходою до меморіального комплексу Ціцернакаберд в Єревані, де покладають квіти і згадують жертв страшної різанини.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net