Здоров’я

Користь абрикоса для здоров’я людини незаперечна

Абрикос — це не тільки смачний фрукт, але і дуже корисний. У ньому міститься цілий ряд корисних речовин, необхідних людському організму. Варто враховувати й те, що абрикоси можуть нашкодити здоров’ю.

У самий розпал сезону абрикос дуже важливо поговорити про їх користь і калорійності. Соковиті, яскраві, ароматні абрикоси з’явилися на території Європи з легкої руки великого завойовника Олександра Македонського. Саме він вивіз 3000 саджанців з Вірменії в Елладу, звідки сонячний фрукт поширився по всьому континенту, інформує Ukr.Media.

Користь абрикоса для здоров’я людини незаперечна. Шкода мінімальна при обліку невеликої кількості протипоказань. Крім цього, низька калорійність абрикос дозволяє віднести їх до дієтичних фруктів, які успішно включені в багато програм схуднення.

Крім цього, в абрикосах міститься винна, яблучна і лимонна кислота. Вони виводять шкідливі сполуки, шлаки, усувають надлишок солей. Позитивно впливають на функції травлення, покращують зір, спалюють вуглеводи, попереджають появу злоякісних пухлин.

У чому ще користь абрикос

Величезна кількість корисних речовин робить абрикоси одним з найбільш корисних для здоров’я фруктів. Однак, щоб уникнути можливої шкоди для організму, бажано вживати не більше 4-6 плодів на добу. Якщо ви включите їх в свій щоденний раціон, абрикоси налагодять роботу багатьох органів і систем.

Фрукти здатні:

підвищити рівень гемоглобіну, нормалізувати склад крові;
запобігати захворюванню щитовидної залози;
відновити функції серцево-судинної системи, м’яко знизити високий артеріальний тиск, попередити патології серця;
знизити концентрацію холестерину, зупинити відкладення судинних бляшок на стінках;
поліпшити зір;
нормалізувати травлення, позбутися від хронічних запорів, відновити корисну мікрофлору в кишечнику;
вивести токсичні сполуки та шлаки;
налагодити функції підшлункової залози, печінки, жовчного міхура, нирок;
запобігти появі злоякісних новоутворень;
прискорити відходження мокротиння при кашлі;
поліпшити пам’ять, концентрацію, розумову діяльність;
налагодити функції імунної та нервової системи.
Дітям досить з’їдати 1-2 плоди в день, щоб запобігти авітаміноз, зміцнити серце, імунітет, посилити мозкову активність і стабілізувати роботу нервової системи.

Якщо ви ведете боротьбу із зайвими кілограмами, корисний фрукт стане вашим першим помічником. Калорійність абрикос всього 44 ккал на 100 грамів продукту.

Протипоказання абрикос

На жаль, ідеального фрукта не буває, і абрикос може принести здоров’ю не тільки користь, але і шкоду. Щоб цього не сталося, переконайтеся, що у вас відсутні протипоказання до вживання соковитих плодів:

цукровий діабет;
підвищена кислотність шлунка;
гастрит;
«слабкий» шлунок (висока ймовірність появи діареї, яка спричинить зневоднення організму);
гепатит і збої в роботі щитовидної залози;
індивідуальна непереносність.
Якщо у вас занадто чутливі зуби, обов’язково почистьте їх після того, як з’їли абрикоси. Інакше наступні кілька днів принесуть не найприємніші відчуття.

При зловживанні фруктом може з’явитися діарея, запаморочення, прискорене серцебиття, зниження артеріального тиску.

Абрикос — дивовижний плід, який приносить величезну користь для здоров’я. Але існує і деяка шкода для організму. Щоб уникнути серйозних побічних ефектів не слід перевищувати добову норму (4-6 штук в день), а також виключити протипоказання. Якщо знати міру, соковиті плоди відновлять роботу імунної, нервової, травної та серцево-судинної системи. А низька калорійність абрикос додатково дозволить позбутися кількох зайвих кілограмів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net