Прогрес

Країни G20 погодили принципи поводження зі штучним інтелектом

Країни «Великої двадцятки» вперше домовилися про принципи поводження зі штучним інтелектом (ІІ). Вони прописані в спільній заяві, опублікованій в суботу, 8 червня, за підсумками зустрічі міністрів економіки держав G20 в японському місті Цукуба, повідомляє DW.

Розробники та користувачі технологій ІІ «повинні поважати основні юридичні принципи, права людини і демократичні цінності», сказано в документі. Для підвищення довіри до технологій ІІ і повної реалізації їх потенціалу необхідно, щоб в центрі використання штучного інтелекту стояла людина, йдеться далі.

Інший принцип свідчить, що системи ШІ повинні бути стійкі, захищені і надійні» протягом усього періоду їх використання і не повинні нести з собою «ніяких неприйнятних ризиків».

22 травня принципи поводження з ІІ зафіксувала також Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), що об’єднує 36 економічно розвинених країн світу, спільно з ще 6 державами — Аргентиною, Бразилією, Коста-Рікою, Колумбією, Перу і Румунією. В ОЕСР вказали, зокрема, на необхідність прозоро вести розробки в сфері ІІ і постачати такі системи відповідним маркуванням.