Економіка

Країни ЄС припинили випуск банкнот по 500 євро

500 евроЄвропейський центральний банк (ЄЦБ) припинив випуск банкнот номіналом 500 євро, повідомляє Лента.Ру з посиланням на Bloomberg.

Про поступове виведення купюр з обігу стало відомо ще в 2016 році. ЄЦБ стурбований тим, що за допомогою такої банкноти спрощується можливість здійснювати «незаконну діяльність». У січні 2019 року 17 з 19 країн ЕСпрекратілі їх випуск. Австрія і Німеччина залишалися єдиними державами єврозони, які продовжували друкувати купюри 500 євро за спеціальним дозволом.

Проте, такі банкноти можуть і далі продовжувати використовуватися в якості законного платіжного засобу. Але при попаданні в банки вони будуть вилучатися з обігу.

Влітку 2016 року ЄЦБ відновив банкноту номіналом 50 євро. На новій купюрі були посилені елементи захисту, а також з’явився портрет героїні давньогрецької міфології — Європи.

У вересні 2018 року в Європі показали дизайн нових купюр в 100 і 200 євро. У них з’явилася голограма і водяний знак з портретами фінікійської царівни Європи. Також в дизайні активно використовували рельєфи і написи, які змінюють колір під різним кутом огляду.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net