Аналітика

Легендарна нафта Brent зникне в 2020 році

Запаси нафти на родовищі Brent у Північному морі, яке дало назву еталонному сорту сировини, вичерпаються через рік.

Британо-голландська компанія Royal Dutch Shell має намір в наступному році повністю припинити видобуток нафти на родовищі Brent в Північному морі. Про це повідомила газета The Wall Street Journal.

За даними газети, компанія, як і багато інших представників цієї індустрії, хоче відмовитися від видобутку нафти на великих родовищах на користь більш дрібних.

Родовище Brent було відкрито Royal Dutch Shell в 1971 році, воно було названо на честь водоплавної птиці сімейства качиних, чорної казарки (brent goose), відповідно до традиції компанії називати родовища на честь морських птахів.

У 1982 видобуток на родовищі досяг свого піку — тут видобували більш як 500 тисяч барелів на день, що на той момент було достатньо для того, щоб протягом року забезпечувати енергією більше половини будинків у Великобританії. Наприкінці століття видобуток нафти пішов на спад, тому що вона була занадто дорогою, щоб конкурувати з видобутком в інших регіонах.

Наприкінці 1980-х нафту сорту Brent стала еталоном, за яким досі формується ціноутворення для багатьох інших сортів нафти. «Вона відігравала ключову роль для індустрії більше 40 років», — цитує агентство віце-президента з видобутку і розробки Royal Dutch Shell у Великобританії Стіва Фімістера.

Як повідомлялося, світові ціни на нафту еталонних марок активно зростають на статистичних даних щодо запасів сировини в США.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net