Політика

Лідери країн ЄС зобов’язалися захищати єдину Європу

ЕСУчасники неформального саміту глав держав і урядів Євросоюзу ухвалили 9 травня, в румунському Сібіу програмну декларацію з перерахуванням 10 основних положень, дотримання яких демонструють всі 27 країн європейського співтовариства, передає DW.

Як пояснили політики, документ оприлюднений напередодні ювілейних виборів у Європарламент — вперше європейці обрали членів цього законодавчого органу ЄС рівно 40 років тому.

Серед зобов’язань, які беруть на себе країни Євросоюзу, — захист єдиної Європи, а також готовність грати роль відповідального світового лідера і відстоювати демократію і верховенство закону.

27 лідерів заявили, що вони «залишаться єдиними, незважаючи ні на що» і поліпшать свою спільну оборону. Вони обіцяють підтримувати сильні демократичні принципи верховенства права, які, на думку багатьох, опинялися під тиском в останні роки в країнах від Угорщини до Польщі.

Вони обіцяють максимально використовувати нові торгові можливості і спільно вирішувати глобальні проблеми такі як збереження навколишнього середовища і боротьбі зі зміною клімату, передає AP.

Декларація Сібіу прийнята на тлі невизначеності з брекзитом, відкладеним до 31 жовтня. Учасники неформальної зустрічі обговорюють майбутню зміну керівництва інститутів спільноти, вибори до Європарламенту, стратегію розвитку ЄС на період до 2024 року, а також відмову Ірану від частини зобов’язань в рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД).

Неформальний саміт ЄС в Сібіу проходить в День Європи-свято, засноване для зміцнення єдності європейців. Вибори до Європарламенту відбудуться з 23 по 26 травня. Всього в новому складі законодавчого органу ЄС працюватиме 751 депутат.