Здоров’я

Лікарі нагадали, чим небезпечний звичайний протяг

Прохолодне повітря може нашкодити здоров’ю.

Кондиціонери, відкриті вікна, вітер можуть змінити людину до невпізнанності. Шию продує, обличчя стане асиметричним. Як лікувати ці та інші болючі наслідки протягу?

Взимку люди з нестабільним імунітетом вічно ходять з нежиттю-кашлем. Але, виявляється, це ще півбіди: літні протяги атакують і м’язи, і нерви. «У спеку потік холодного повітря дарує насолоду, – пояснює невролог Юлія Живова. – Організм розслаблюється, забуває про небезпеку і не вважає за необхідне захищатися. Тому відкриті ділянки тіла можуть швидко переохолоджуватися, і ось уже розвивається запалення».

Міозит із-за протягу

Найпростіше поверхневе ушкодження, що забезпечується прохолодним вітерцем в спеку, – так званий міозит, або, на загальнодоступній лексиці, «продуло шию». Стан, знайоме багатьом: м’язи ниють, іноді відчуття поширюється на область плеча, крутити головою неприємно і не хочеться. Якщо пробрало як слід, шия взагалі перестає ворушитися. І на оклик за спиною доводиться розвертатися всім корпусом. «При міозиті волокна м’язи набрякають, вони спазмируються, тисне на нервові закінчення, і виникає дискомфорт», – розповідає Юлія Живова.

Але зазвичай володар недуги не задається питанням: «Чому ж боляче, так боляче?» – а шукає шляхи порятунку. І більшість, як не дивно, діє собі на шкоду: йдуть на масаж або мажуться чимось алкогольним. «Ось вже чого не варто робити – зігрівати хворе місце компресами або відповідними мазями, – продовжує Юлія. – М’яз при міозиті збуджена, набрякла, венозний відтік порушений. Загалом, тепло тільки посилить процес. Для лікування необхідна протизапальна мазь, бажано з знеболюючим ефектом; підходять протинабрякові засоби і препарати-венотоніки для місцевого застосування».

Якщо дискомфорт не проходить протягом двох-трьох днів, а вже тим більше стає все сильніше, пора заглянути до невролога: гостра, а не понуро тягучий біль може сигналізувати про запалення корінців нервів, розташованих між хребцями. Коли недуга стосується хребта, хорошого не чекай.

Радикуліт в шиї

Якщо ти постійно спілкуєшся з кимось із вельми дорослих родичів, повинна знати, що таке радикуліт. Хвороба найчастіше асоціюють з попереком: в ній що-то «защемляет», «прихоплює» – і треба лежати. «Радісна» новина: в шиї радикуліт теж буває – на тлі протягів і незалежно від віку. Відрізнити цю напасть від описаного вище міозиту можна хіба що по інтенсивності дискомфорту.

При радикулопатії шийного відділу корінці нервів запалюються, і тоді біль стає яскравою, нападоподібний, здатна несподівано відстрілювати в руку або в голову. Якщо забити на цей процес і тривало займатися самолікуванням, неврологічні симптоми наростають: з постраждалої сторони починає німіти рука болить вже все аж до ліктя і кисті.

При радикулопатії одними мазями навряд чи можна обійтися. «Призначають уколи нестероїдних протизапальних препаратів, ліки для зняття набряку і знеболюючі», – розповідає Ірина Найдьонова. Хочеш швидше повернути рухливість шиї, сходи на сеанс акупунктури. «А як же масаж і мануальна терапія, якими лікують всі проблеми в хребті?» – резонно скажеш ти. Ні те ні інше втручання не можна під час запального процесу. Після того як гостра біль відступила, для відновлення гнучкості у постраждалій ділянці дозволено заглянути до масажиста.

Міжреберна невралгія із-за протягу

Корінці нервів можуть запалюватися по всій довжині хребта. Зокрема, в грудному відділі – і тоді хвороба називається міжреберної невралгією. Лікується ця неприємність так само, як, скажімо, радикуліт в шиї, але все ж варто окремої згадки. Особливість міжреберної невралгії у тому, що її можна сплутати з нападом стенокардії (біль в грудях при фізичному навантаженні) або навіть інфаркт міокарда – в такому разі частина серцевого м’яза перестає забезпечуватися кров’ю і виникає гостра загроза життю.

Симптоми всіх описаних недуг дуже схожі: гострий біль в області грудей, від якої перехоплює подих. Показником невралгії може служити той факт, що при зміні положення неприємні відчуття проходять, а при невдалому повороті в іншу сторону (а також кашлі, чханні, напрузі) – посилюються. Але займатися самодіагностикою не радимо – в будь-якому випадку викликай швидку.

Запалення лицевого нерва із-за протягу

Підставляючи щоки вітру в кабріолеті, пам’ятай про те, що вся твоя голова буквально напхана нервами, які можна застудити. Наприклад, запалення лицевого починається з тягнучої болі за мочкою вуха. Поступово дискомфорт переходить на обличчя і шию. І якщо тобі начхати на це нездужання, через пару днів обличчя стає асиметричним: носогубна складка на ураженій стороні згладжується, куточок рота опускається, і все перекошується в здорову сторону.

Така нелюдська краса доповнюється постійно відкритим оком, з якого до того ж можуть без перерв текти сльози. Керувати мімікою стає неможливо: ні насупитися, ні посміхнутися. Про самоспасении при таких розкладах думати не доводиться. «Починати лікування треба якомога раніше: у списку потенційних ускладнень – нервовий тик (сіпання щоки, часте моргання) і довічна асиметрія обличчя, – попереджає Ірина Найдьонова. – На першому етапі призначаються протинабрякові та судинорозширювальні засоби, вітаміни групи В, анальгетики для знеболювання. Фізіотерапію (неконтактное тепло) застосовують з перших діб захворювання, а з п’ятого-шостого дня – УВЧ і контактна тепло (парафінотерапію або аплікації). З другого тижня починають масаж і лікувальну фізкультуру».

Якщо нерв відновлюється повільно, лікар має право прописати препарати, що поліпшують обмінні процеси у нервовій тканині. При грамотному лікуванні прогноз майже втішний: повне відновлення міміки відбувається у 75% хворих в перші два-три місяці після початку хвороби.

Невралгія трійчастого нерва

Ще одна популярна напасти, здатна змінювати людську зовнішність, – невралгія трійчастого нерва. Останній відповідає за чутливість обличчя та функціонування мімічної мускулатури. Протяг має шанс спровокувати підвищену збудливість трійчастого нерва, і тоді по всій поверхні застудженої половини голови (і навіть в яснах) поширюється сильний стріляючий гострий біль. З настанням загострення м’язи обличчя скорочуються, людина зморщується і скрикує, і тривати це все може від декількох хвилин до годин. В якості бонусів – виділення з однієї ніздрі, почервоніння повік та сльозотеча.

«Лікується все це непросто. Коли больовий напад триває більше доби, пацієнта переводять в стаціонар, – розповідає Юлія Живова. – Серед необхідних препаратів – коктейль з антиневротических, гормональних, знеболюючих і інших ліків». Плюс, звичайно, фізіотерапія. Якщо хвороба не піддається, доводиться діяти хірургічно: потерпілий фрагмент нерва видаляють. Загалом, ця частина розповіді – не для ознайомлення з методами зцілення, а виключно задля аргументації заклику: «Хочеш включити кондиціонер на повну – одумайся!»

ГРУПИ ПІДВИЩЕНОГО РИЗИКУ

Якщо одне з цих слів має до тебе безпосереднє відношення, холодних потоків повітря треба боятися як вогню.

ГЕРПЕС.
Щасливі володарі вірусу – перші в групі ризику. Якщо всередині тебе сидить такий гад (у якого більше десятка масок-різновидів, і по одній є, вважай, у кожного), то переохолодження легко запустить активність вірусу, а вже герпес атакує тканина нервів. Зрозуміти, що причина у вірусі, просто: по ходу запаленого нерва з’являються висипання. При проблемах з лицьовим герпетичні бульбашки будуть розсипані від вуха до шиї, при міжреберної невралгії – від хребта вздовж ребер, і так далі.«Щоб справитися з цією красою, до призначеного коктейлю ліків додають противірусні препарати, та у відносно здорової людини висип повинна пройти через 10-14 днів», – говорить невролог Ірина Найдьонова. Пам’ятай: вірус цвіте і буяє на тлі зниженого імунітету. Тому твоє завдання – пролечивать його сплески активності як слід і тримати себе у формі. Тоді застудитися складніше.

ОСТЕОХОНДРОЗ

Якщо міжхребцеві диски не в формі, отримують мало харчування, стають з кожним днем все тонше, то і нервових корінців доводиться несолодко. І тут досить невеликого протягу, щоб за остеохондрозом ти дістала радикуліт. Простіше позбутися від першого. Тобі потрібні регулярні навантаження, завдяки яким диски отримують харчування, а хребет зберігає гнучкість. Мова про пілатесі, йогатерапии і цигун – все найкорисніше для спини.

КОМП’ЮТЕР

Навіть здорова людина, просидівши вісім годин поспіль нерухомо за столом, ризикує встати з-за нього інвалідом. Поки ти захоплено серфити по Мережі, м’язи кам’яніють у неприродній позі. Достатньо невеликого вітерця, щоб і без того змучені м’язи остаточно спазмувати і запустилося запалення. Тому – активність і ще раз активність.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net