Здоров’я

Лікарі не рекомендують заводити вихованців під час вагітності мами

Народження малюка — це щаслива подія, яка значно змінює життя сім’ї. Поява в будинку немовляти змушує маму і тата задаватися безліччю питань, одне з яких: чи можна тримати домашніх тварин у квартирі, де живе малюк? Адже іноді вихованці оселилися в будинку задовго до народження дитини та самі є повноцінними та улюбленими членами сім’ї, інформує Ukr.Media.

Одне з найпоширеніших бажань звичайної дитини — завести собаку, кішку або хоча б хом’ячка. Діти люблять тварин, але не завжди здатні про них подбати. Можна завести вихованця заздалегідь, щоб дитина росла разом з ним і отримувала задоволення від спілкування з живою частинкою природи. Особливо якщо тато і мама самі люблять тварин і здатні нести відповідальність за їх здоров’я і якість життя. Проте в реальності молодих батьків часто долають сумніви щодо сусідства вихованця і малюка. Найбільше страхів пов’язано з можливими захворюваннями дитини та ймовірною агресією з боку звіра. Найчастіше мова йде про вже наявних домашніх тварин, від яких деякі рішучі батьки заздалегідь готуються позбавлятися «у разі чого».

Іншою крайністю можна вважати батьків, які не готові розлучитися зі своїми вихованцями «ні за що і ніколи». З одного боку, така любов і відданість викликають повагу, а з іншого — хто знає, які стосунки складуться між улюбленцем і малюком? Можуть виникнути ревнощі та агресія з боку звіра або алергія у дитини. Інша справа, що подібним неприємностям можна постаратися запобігти. При розумному та відповідальному підході цілком реально подолати труднощі та гармонійно існувати всім разом — тваринам і людям.

Чи можна заводити вихованців при появі немовляти

Лікарі не рекомендують заводити вихованців під час вагітності мами, адже в цей час організм вразливий до інфекцій, переносниками яких можуть послужити тварини. В перші місяці життя малюка молоді батьки навряд чи самі захочуть придбати вихованця, адже вони занурені в турботи про малюка. До того ж новонароджених дітей краще захистити від додаткових джерел вірусів і бактерій. Але тут вирішувати батькам, і якщо молодій мамі захотілося завести рибок для зняття стресу або папугу для порятунку від нудьги, то навряд чи варто її переконувати. Головне, щоб вистачало часу і сил на догляд за тваринами.

Протягом року після народження дитини заводити тварин потрібно з розумом. Розумно буде порадитися з педіатром і оцінити ризики появи у малюка алергічної реакції, ймовірність якої підвищується в тому випадку, якщо хоча б в одного з батьків є алергія. Безпека малюка теж є важливим фактором: дитина не розуміє, що можна і не можна чіпати та брати в рот. Тому місце проживання і годівлі тварини, а також його туалет, повинні бути надійно захищені від дитини. Ідеально, щоб все це знаходилося в іншому приміщенні. Якщо дозволяють фінанси, квадратні метри та лікар, то залишиться тільки зробити правильний вибір вихованця.

Якщо батьки або діти — алергіки, то можна придбати вихованця гіпоалергенної породи. Серед кішок найвідоміші — сфінкси, корниш-рекси, орієнтальні, серед собак — пуделі, йоркширські тер’єри, бішон-фрізе. Однак пам’ятайте, що гарантії відсутності алергічної реакції навіть на ці породи немає ніякої. Просто ймовірність викликати алергію у них нижче, ніж в інших.

Що робити з вже наявними вихованцями

Найчастіше господарі не готові відмовитися від своїх тварин через народження дитини, і це правильно. Адже коли ви взяли на себе відповідальність за цих живих істот, і позбавлятися від них без крайньої потреби — безглуздо і жорстоко. Якщо страхи не дають жити спокійно, то можна переселити вихованців на перший час, а потім повернути додому. Але врахуйте, що це послужить сильним стресом для тварини. Якщо ж мова йде про собаку бійцівської породи або ручного крокодила, то з ними доведеться розлучитися назавжди, адже під загрозою безпека малюка.

Вивчення форумів показує, що більшість рішень приймається щодо кішок і собак, оскільки вони живуть в наших будинках найчастіше і їх складно змусити не контактувати з малюком. Вивозити з дому чотириногих друзів не обов’язково, але потрібно психологічно і фізично підготувати до появи немовляти. Що стосується рибок, хом’ячка або черепашки, то ті навряд чи помітять збільшення у складі сім’ї.

Як убезпечити дитину від можливої агресії вихованців і захворювань

Для того щоб тварини не заразили малюка інфекціями та паразитами, потрібно здійснити такі профілактичні заходи:

звозити тварину на обстеження до ветеринара;
провести вихованцеві чергове або екстрене очищення від зовнішніх (бліх і кліщів) і внутрішніх (глистів) паразитів;
провести чергову або екстрену вакцинацію від сказу та інших небезпечних захворювань (за призначенням ветеринара).
Для психологічної підготовки вихованця можна зробити наступні дії:

заздалегідь придбати дитяче ліжечко і коляску та оголосити їх забороненою зоною;
привчати до шуму брязкальця, мобіля та інших незвичайних звуків;
передати з пологового будинку пелюшку або розлітайку малюка, щоб вихованець познайомився з його запахом;
після приїзду з пологового будинку дати обнюхати немовляти та постаратися бути уважнішими до вихованця, щоб він не відчував себе покинутим;
бути готовими у разі потреби звернутися до зоопсихолога або дресувальника для корекції поведінки вихованця.
За тваринами, що межують з маленькою дитиною, потрібно ретельно доглядати: стригти кігті, вичісувати шерсть, мити миски, регулярно вакцинувати та годувати таблетками від глистів. Тоді неприємності від такого сусідства малюкові не загрожують. До того ж зараз лікарі все частіше говорять про небезпеку стерильної чистоти в будинку, адже так організм немовлят не може познайомитися з чужорідними вірусами та бактеріями й навчитися з ними боротися. Результати — слабкий імунітет і алергія. Тому цілком ймовірно, що тварини з їх брудом, слиною і шерстю послужать тільки на користь здоров’ю малюка.

Які вихованці сумісні з маленькими дітьми

Вибір домашніх тварин зараз дуже різноманітний і доступні навіть екзотичні варіанти на кшталт свинки, папуги або варана. Але такі експерименти розумніше залишити до кращих часів, коли дитина підросте. Вихованця для спільного існування з малюком перших років життя треба вибирати з урахуванням його особливостей і можливостей батьків.

Про нюанси змісту і характеру різних вихованців можна почитати на спеціалізованих форумах їх власників, а під можливостями розуміються як матеріальні (витрати на акваріум, клітку, корми тощо), так і сили, і вільний час мами чи тата, які доведеться витрачати на вихованця. Акваріум і клітини треба регулярно чистити, собак вигулювати та мити після прогулянки, котів і кроликів вичісувати.

Прості у догляді тварини

Сюди відносяться мешканці акваріумів і клітин, які нечасто залишають свій будинок: рибки, равлики, черепахи, хом’яки, миші, морські свинки, кролики, шиншили й т. д. Звичайно не можна сказати, що чищення акваріума або клітини — це просто і легко. Але це доведеться робити не частіше одного разу на тиждень, а то і рідше, все залежить від виду тварини та розміру її помешкання. До того ж можна доручити цю процедуру татові, щоб годуюча мати менше стикалася з виділеннями тварин.

Якщо вихованці регулярно виходять зі своїх клітин погуляти, то прибирати стає складніше, адже вони можуть щось погризти або сходити в туалет де завгодно. В цьому випадку краще випускати звірків в обмеженому приміщенні з мінімумом меблів і проводів, що дозволить швидше прибрати всі наслідки прогулянки та захистити майно.

Що стосується птахів, то пір’я і сміття розлітаються далеко від клітин, тому догляд за ними не можна назвати простим. А якщо папужка або канарейка літають по квартирі, то сліди їх життєдіяльності з’являються скрізь. Тому з придбанням пернатих варто почекати до кращих часів.

Тварини, що сприяють розвитку малюка

Немовля буде швидше і якісніше розвиватися при наявності будь-яких тварин в будинку, адже вони являють собою окремий світ зі своїми законами та правилами. Спостереження за тваринами сприятиме розвитку інтелекту, спілкування з ними навчить співпереживання і розуміння інших, а догляд за вихованцями дозволить зрозуміти, що таке турбота і відповідальність.

Фізичному розвитку малюка будуть сприяти активні тварини, що вільно пересуваються по будинку: кішки, собаки та інші чотириногі вихованці, яким це дозволено. Малюк буде переслідувати їх, намагаючись доторкнутися або пограти з ними. Власники тварин часто розповідають про те, як малюк поповз або пішов саме завдяки інтересу до вихованця.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net