Здоров’я

Лікарі з’ясували, як фізичні навантаження впливають на роботу мозку

мозгВсі знають, що сидячий спосіб життя погано позначається на здоров’ї, але як саме, чому і що з цим робити, зрозуміло далеко не всім. На всі ці важливі питання відповідає сайт проекту Homo Sedens, повідомляє pink.rbc.ru. Наприклад, на ньому можна дізнатися, що поняття сидячого способу життя в науці та медицині не існує — є термін «пасивна поведінка». Саме воно може погіршувати роботу різних систем організму, в тому числі мозкову діяльність. Разом з Homo Sedens ми вирішили розібратися, як стати більш активним в умовах офісного життя, які фізичні навантаження потрібні нашому мозку, чи можна з ними переборщити і як допомогти тілу увійти в спортивний режим.

Мозок і пасивне споживання

Не всяке сидіння і лежання можна віднести до пасивному поведінці. Ми пасивні тільки в тому випадку, коли витрачаємо дуже мало енергії: наприклад, дивимося телевізор, перегортаємо стрічку інстаграма, займаємося якоюсь монотонною роботою. Загалом, буквально не рухаємося. Рівень активності будь-якої діяльності вимірюється в МЕТ — метаболічному еквіваленті, який, грубо кажучи, показує різницю нашого витрати енергії в стані спокою і при фізичних навантаженнях. Якщо ви витрачаєте на щось менше 1,5 МЕТ (читання книги або сидіння на лавочці) — ви в даний момент пасивні. А от гра в приставку або перегляд якогось фільму жахів, коли ви щохвилини підстрибуєте і утискує в крісло, витрачає більше енергії — до 4,5 МЕТ.

Для нашого мозку, звичайно, корисніше стан активності та залучення в процес. Пасивне споживання контенту погіршує пам’ять, концентрацію, здатність перемикатися між завданнями, планувати і міркувати логічно. Тому, якщо вже ви сидите в соціальних мережах, намагайтеся бути буквально активнішими: створюйте пости, залишайте коментарі і спілкуйтеся. Це відмінне тренування для мозку. Серіали дивіться під час збирання, а на прогулянках слухайте подкасти та аудіокниги.

Мозок і сидячий стрес

Можливо, ви чули про «активних робочих станціях» або навіть пробували працювати за однією з них. Столи, за якими можна стояти, ходити і навіть бігати, з’явилися в офісах як панацея від сидячого способу життя і його негативного впливу на працездатність співробітників. Дослідження показали, що такі станції можуть бути корисними для здоров’я, але при цьому не знижують професійного вигорання і не підвищують продуктивність. Тому що проблема з офісною роботою не стільки в тому, що ми сидимо, скільки в її тривалості і стресі, який вона може викликати.

Насправді, сидіти всі вісім годин робочого дня необов’язково — встати зі стільця нам заважають завантаженість, спроби зробити більше за короткий час і гонка за результатом. Така прихильність справі може вийти боком — і роботодавцю, і працівникові. Тому що високий рівень кортизолу (який активно виробляється під час стресу) знижує когнітивні здібності, заважає зосередитися і якісно виконати роботу.

Намагайтеся якомога частіше рухатися в робочий час: не пропускайте ланч (висококалорійні перекушування — вірний шлях до ожиріння), спілкуйтеся з колегами особисто, а не по телефону, хоча б раз в день влаштовуйте собі 10-хвилинну прогулянку на вулиці або навіть всередині офісу, розминайте спину і ноги. Постарайтеся не засиджуватися допізна і включіть в свій розклад регулярні тренування. Тому що немає краще профілактики пасивної поведінки, ніж помірний спорт.

Мозок і розумний спорт

Регулярні тренування неймовірно корисні для всього організму і мозку зокрема. Вони допомагають нормалізувати сон (під час якого утворюються нові нейронні зв’язки), притупляють реакцію на стрес, покращують пам’ять і когнітивні здібності. Необов’язково кожен день тягати ваги і бігати марафони. Головне — займатися спортом регулярно і постаратися не перевантажувати себе. Особливо якщо є проблеми з судинами і захворювання вен. Неймовірно, але найбільш схильні до варикозу не тільки люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, але також професійні спортсмени або, наприклад, вантажники — тобто ті, хто відчуває інтенсивні фізичні навантаження.

Щоб поліпшити когнітивні здібності, нівелювати наслідки сидіння в офісі і при цьому не нашкодити здоров’ю, варто вибирати тренування середньої інтенсивності з невеликим навантаженням на ноги. Ідеально підійде гімнастика, легка йога, вправи, які робляться лежачи і сидячи, довгі прогулянки і плавання.