Соціум

Льодовики на горі Еверест таять, створюючи загрози для альпіністів

Гора Еверест і навколишні її піки стають все більш забрудненими, а прилеглі льодовики тануть із загрозливою швидкістю, що збільшує ризики для майбутніх альпіністів, заявив у вівторок американський вчений, професор Джон Алл.

За його словами, він і його команда колег виявили, що за сніговим покривом багато забруднень, і що сніг був дивно темним, коли вони обробляли і фільтрували його. «Льодовики і снігу навколо гори Еверест таять дуже швидко», — сказав він. «Льодовики різко сповзають із-за глобального потепління».

Він зазначив, що оскільки льодовики стають тоншими і меншими, це робить їх більш небезпечними для альпіністів.

Команда планувала піднятися на Еверест, так і на сестринський пік Лхоцзе, але скупченість на Евересті змусила їх змінити свої плани. Вони піднялися до останнього табору на висоті 8000 метрів, останньої точки, яку поділяють дві гори, і досягли тільки вершини Лхоцзе.

Сотні альпіністів вишикувалися в чергу 22 і 23 травня, щоб спробувати досягти вершини Евересту, створюючи пробку, яку вважають причиною загибелі кількох альпіністів.

«В цілому, за останні 10 років в горах відбулося багато змін, і всі вони були негативними з точки зору навколишнього середовища і довгострокової виживаності льодовиків», — сказав Алл.