Здоров’я

Люди з ожирінням краще відчувають смак і отримують більше задоволення від їжі

Ці знання допоможуть розробити нові способи боротьби із зайвою вагою.

Як пишуть дослідники з університету Айови, люди з ожирінням краще відчувають смак і, отже, отримують більше задоволення від їжі.

В експерименті брало участь 290 осіб. Їх поділили на 3 групи: в одних був нормальний індекс маси тіла (ІМТ), в інших — надлишковий, а треті страждали ожирінням. Учасники мали їсти шоколад стільки, скільки їм хочеться, і оцінювати свої смакові відчуття від кожного шматочка. Перед їжею половині учасників розповіли про корисні властивості цього продукту, інформує Ukr.Media.

Дослідники з’ясували, що знання про поживності шоколаду не впливають на сприйняття смаку. Чого не можна сказати про голод: чим більше людина хотіла їсти, тим краще вона відчувала смак. Також експеримент показав, що перший шматочок шоколаду завжди смачніше п’ятого і вже тим більше двадцятого, і що смакові відчуття чоловіків знижуються повільніше, ніж у жінок. Ослаблення смаку пов’язано з так званим сенсорно-специфічним насиченням: чим більше їжі ми з’їдаємо, тим гірше відчуваємо її смак, тим менше задоволення отримуємо.

Люди з ожирінням, як і всі інші, теж втрачали смак до шоколаду у міру його поїдання. Однак різниця в тому, що спочатку смакові відчуття у них були сильнішими. Тобто людині з ожирінням потрібно з’їсти більше, щоб солодкість приїлася. В середньому це «більше» дорівнювало двом з половиною зайвим шматочкам шоколаду. А це переїдання на 67,5 калорії.

Автори роботи вважають, що знання про різницю смакового сприйняття людей з ожирінням та нормальною або надлишковою ІМТ допоможе розробити нові способи боротьби із зайвою вагою.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net