Політика

МАГАТЕ підтвердило перевищення Іраном запасів низькозбагаченого урану

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердило, що Іран перевищив ліміт у 300 кг низькозбагаченого урану, передбачений Спільним всеосяжним планом дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми, повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-службу МАГАТЕ.

«Ми можемо підтвердити: генеральний директор МАГАТЕ Юкі Амано поінформував Рада керуючих про те, що агентство 1 липня переконалося в перевищенні загальних запасів іранського урану, збагаченого до 3,76%, ліміту в 300 кг», — цитує агентство слова представника МАГАТЕ.

Раніше в понеділок агентство Fars з посиланням на неназване джерело повідомило, що Іран перевищив ліміт у 300 кг збагаченого урану, передбачений СВПД. Пізніше це підтвердив глава МЗС Ірану Джавад Заріф.

8 травня в Тегерані оголосили, що через невиконання з боку європейських країн частини зобов’язань по СВПД, перш за все мова йшла про запуск механізму розрахунків з Іраном INSTEX і поширенні його на нафтові угоди, іранська сторона припиняє вивезення надлишків низькозбагаченого урану і важкої води понад допустимих СВПД обсягів.

Іран дав європейським країнам 60 днів на виконання обіцянок, пригрозивши в іншому випадку почати збагачення урану вище дозволених угодою рівнів і повернутися до модернізації важководного реактора в Араку.

Відповідно до угоди 2015 року Іран обіцяв протягом 15 років продавати за кордон надлишки урану і важкої води і зберігати не більше 300 кг низькозбагаченого урану і 130 тонн важкої води.

Глава МЗС Ірану Заріф повідомив, що Тегеран приступить до другого етапу скорочення своїх зобов’язань в рамках СВПД за іранською ядерною програмою 7 липня.