Прогрес

Майже на 50% зменшилася кількість коралів у Великому Бар’єрному рифі — вчені

Головними загрозами для коралових скупчень визнали потепління води та вплив морських хвиль.

За останні десятиліття кількість живих твердих коралів на острівних групах Великого Бар’єрного рифу скоротилася на 40-50%, показало дослідження Університету Джеймса Кука (Австралія). Вчені вивчили корали поблизу островів Палм, Магнітний, Уїтсанді та Кеппел в центральній і південній частинах архіпелагу й порівняли поточний стан з історичними записами. Результати виявилися «тривожними», зазначили автори, інформує Ukr.Media.

Риф постійно переживає природні цикли руйнування і «відродження». Спочатку він мав хороший потенціал для регенерації. Але діяльність людини надає все більший вплив на природу, корали знебарвлюються і вже не встигають повністю відновитися.

Австралійські дослідники стежать за змінами рифу з кінця 1990-х років. За їх даними, поразки коралів є неоднорідними. Деякі скупчення поки уникають негативних наслідків, але в цілому площа й різноманітність коралових структур змінилися в гіршу сторону. Автори нової наукової роботи назвали дві головні небезпеки: це підвищення температури та вплив хвиль.

«Був чіткий поріг теплового стресу, вище якого кораловий покрив послідовно знижувався», — підкреслили вони.

Але біля Великого Бар’єрного рифу ще є потенціал для відновлення екосистем, деякі популяції коралів залишаються живими та досить продуктивними. «Якщо ми зможемо вирішити проблему якості води на місцевому рівні та зміни клімату в глобальному масштабі, тоді є надія», — розповіли вчені.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net