Світ

Макрон призначив нового главу своєї охорони на тлі скандалу з колишнім помічником

МакронПрезидент Франції Емманюель Макрон призначив нового главу своєї групи охорони замість бригадного генерала Ліонеля Лаверня, стосовно якого проводиться розслідування в рамках «справи Беналля», повідомляє ТАСС з посиланням на державний вісник Journal officiel.

«Полковник Бенуа Ферран призначений головою групи охорони президента республіки починаючи з 18 травня 2019 року», — йдеться в тексті указу президента Франції. Ще одним указом Макрон призначив бригадного генерала Еріка Біо-Фарину головою своєї служби безпеки, однак останній продовжить паралельно виконувати свої нинішні обов’язки в оборонній сфері.

21 березня Бюро Сенату Франції прийняло рішення передати в державні слідчі органи документи власного розслідування і проведених ним слухань у справі екс-помічника президента Олександра Беналля. Документація передається за звинуваченням у лжесвідченні під присягою щодо Беналля і колишнього співробітника Служби безпеки президентської партії «Республіка на марші» Венсана Краза. Також у цій справі і з аналогічним серйозним звинуваченням Сенат вважав за потрібне залучити до відповідальності трьох заслуханих їм високопоставлених співробітників президентської адміністрації — генеральний секретар Єлисейського палацу Алексіса Колера, директора кабінету президента Патріка Стрзоду і начальника охорони президента Ліонеля Лаверня.

У серпні 2018 року Беналля був звільнений у зв’язку зі звинуваченнями в побитті учасників Паризької Першотравневої маніфестації. Це позбавило його права на володіння дипломатичними паспортами, однак, як було встановлено, він продовжував використовувати їх під час зарубіжних поїздок. Наприкінці грудня в інтерв’ю сайту Mediapart Беналля стверджував, що в жовтні один із співробітників президентської адміністрації повернув йому диппаспорта разом з низкою інших його документів з умовою, що він «не робити дурниць». У Єлисейському палаці дані про повернення документів спростували і передали справу в прокуратуру.

У січні французька юстиція офіційно пред’явила звинувачення Беналля в незаконному використанні дипломатичних паспортів, він був поміщений під варту. Після закінчення 24 годин Беналля був відпущений на свободу, але за ним був встановлений судовий контроль. 20 лютого його знову помістили під варту за порушення умов судового контролю.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net