Політика

Макрон закликав Іран негайно скоротити запаси низькозбагаченого урану

Президент Франції Еммануель Макрон у вівторок закликав Іран негайно скоротити запаси низькозбагаченого урану, передає агентство Франс Прес з посиланням на заяву Єлисейського палацу, передає РИА Новости.

Раніше Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) після прозвучали з Тегерана заяв підтвердило, що Іран перевищив стелю запасів низькозбагаченого урану в 300 кілограмів. Іран раніше говорив, що не пов’язує себе зобов’язаннями щодо зберігання запасів низькозбагаченого урану. Заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков, коментуючи це, заявив, що цей крок Ірану не став несподіванкою, так як трьохсоткілограмовий «рубіж» відноситься до категорії добровільних зобов’язань, прийнятих Іраном в рамках ядерної угоди.

Як повідомляється, французький президент «зі стурбованістю» зазначив заяву МАГАТЕ і «закликав Іран негайно звернути назад це перевищення, а також утриматися від всіх додаткових заходів, які ставлять під загрозу його ядерні зобов’язання».

У річницю виходу США з ядерної угоди Іран 8 травня оголосив про припинення виконання ряду пунктів Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми — у частині, що стосується запасів збагаченого урану і важкої води.

В Ірані пояснили вжиті заходи порушеннями США ядерної угоди і введенням Вашингтоном санкцій проти Тегерана, а також нездатністю залишилися в СВПД членів (Німеччина, Франція, Великобританія, Китай і Росія) в належній мірі вирішити виниклі проблеми. У зв’язку з цим Іран дав зазначеним країнам 60 днів на забезпечення інтересів Ірану, пообіцявши в той же час повернутися до виконання зупинених зобов’язань, якщо їм вдасться вирішити виниклі у зв’язку з діями США проблеми.

При цьому на наступному етапі (настає 7 липня), якщо країни-члени ядерної угоди не забезпечать інтереси Ірану за вказаний термін, Тегеран заявив про готовність припинити модернізацію реактора в Араку, що було частиною СВПД, і відмовитися від обмежень у рівні збагачення урану.