Світ

Макрон закликав владу Туреччини припинити незаконні операції в ІЕЗ Кіпру

Президент Франції Емманюель Макрон закликав владу Туреччини припинити незаконні операції у виключній економічній зоні (ВЕЗ) Кіпру. Відповідну заяву він зробив в ході виступу за підсумками саміту середземноморських країн ЄС на Мальті, передає ТАСС.

«Ми повністю солідарні з Кіпром і підтримуємо його суверенітет. Туреччина повинна припинити свої незаконні дії у виключній економічній зоні Кіпру. Євросоюз не має наміру демонструвати слабкість в цьому питанні», — підкреслив він.

На шельфі і в ІЕЗ Кіпру знайдені великі родовища природного газу. У 2011 році американська компанія Noble Energy виявила, зокрема, родовище «Афродіта», запаси якого оцінюються приблизно в 140 млрд куб. м. Анкара, оспаривающая кордони виняткової економічної зони Кіпру, направила в район бурове судно «Фатіх». Туреччина заявляє, що буріння триватиме протягом чотирьох місяців — до 3 вересня.

Минулого тижня президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив про готовність його країни захищати права турків-кіпріотів на шельфові родовища, в тому числі із застосуванням збройних сил. 10 червня влада Республіки Кіпр санкціонувала Арешт членів екіпажу турецького бурового судна «Фатіх». Всього під загрозою арешту перебувають 25 осіб, в числі яких екіпаж бурового судна і працівники пов’язаних з державною нафтовою компанією Туреччини TPAO (Turkish Petroleum Corporation) фірм.