Аналітика

Максим Царенко: Метою боротьби за визнання геноциду вірмен є уникнення рецидивів подібних злочинів у майбутньому

Поза сумнівом, визнання очевидного факту масштабного і спланованого злочину — геноциду вірмен в Османській Туреччині — Палатою представників США є суттєвим кроком вперед в процесі надання юридичної оцінки подіям кінця ХІХ початку ХХ ст. Про це заявив в інтерв’ю AnalitikaUA.net український оглядач, історик Максим Царенко.

«Але резолюція американських парламентарів не є ані остаточною, ані вирішальною дією у цьому процесі — сприйняття спроби знищення вірменства саме як геноциду має відбутися у суспільній свідомості. Зрештою, кінцевою метою боротьби за визнання геноциду вірмен є уникнення рецидивів подібних злочинів у майбутньому», — підкреслив Царенко.

Нагадаємо, в результаті голосування 29 жовтня Палата представників США прийняла резолюцію про визнання геноциду вірмен. Як відомо, раніше Геноцид вірмен визнавали 49 штатів США з 50.

Геноцид вірмен 1915 року є першим геноцидом ХХ століття. Туреччина традиційно відкидає звинувачення в масовому винищуванні понад півтора мільйона вірмен в роки Першої світової війни і вкрай болісно реагує на критику з боку Заходу під питання вірменського геноциду.