Здоров’я

Медики попередили про небезпеку синього світла від світлодіодів

синий светФахівці французького Національного агентства з контролю у галузі безпеки продуктів харчування, навколишнього середовища та праці (Agence nationale de sécurité sanitaire de l alimentation, de l’environnement et du travail, ANSES) закликали чиновників переглянути нормативи використання світлодіодів. На думку медиків, синє світло від цих ламп руйнує сітківку ока і порушує природні ритми сну.

Дані про небезпеку «синього світла» збиралися в 2010 року і представлені громадськості в доповіді організації. У документі також представлений аналіз впливу всіх світлодіодних систем. Випромінювання світлодіодів збільшує ризик вікової дегенерації жовтої плями — причини втрати зору, уклали медики. Також ряд світлодіодів можуть викликати напади головного болю і хронічну втому.

Синє світло від планшетів, ноутбуків і смартфонів низько інтенсивний і тому не так небезпечний. Однак використання гаджетів в темряві веде до збою циркадних ритмів людини.

«Але досвід показує, що навіть дуже слабкий вплив світла, насиченого блакитним, в темний час доби порушує біологічні ритми і, отже, сон», — попередили медики. У свою чергу, збій біологічних ритмів веде до порушення метаболізму і навіть розвитку онкології.

Особлива небезпека загрожує дітям, оскільки очний кришталик у них сформований не повністю.

Для будинку ANSES рекомендує використовувати світлодіодні світильники, що мають теплий білий світ.