Здоров’я

Медики: Зневоднення організму спричиняє безліч хвороб

Без води ми існувати не можемо, тому зневоднення організму є одним з найтяжчих випробувань. Це може здатися дивним, але ми більш ніж на 60% складаємося з води. Наші органи, наші м’язи, наші клітини — все це в основі своїй має саме H₂O. Навіть більше, вода в прямому сенсі є для людини та більшості живих істот джерелом життя. Без води ми існувати не можемо апріорі, тому зневоднення організму є одним з найтяжчих випробувань, які несуть наслідки аж до летального результату, інформує Ukr.Media.

Чим же визначається стан дегідратації? Медики стверджують, що такий діагноз можна поставити людині, яка втратила 5-10% рідини відносно маси свого тіла. Якщо втрата перевищує позначку в 15%, найчастіше настає загибель організму. На щастя, такі фатальні випадки в сучасному світі спостерігаються рідко. В основному від нестачі води ризикують загинути люди, що потрапили в екстремальні умови. Наприклад, в пустелі або в результаті техногенної катастрофи. Так що ж відбувається з організмом людини, коли вона починає втрачати життєво важливу вологу?

З’являється відчуття спраги

Воно знайоме нам всім і сигналізує про те, що організм починає відчувати нестачу рідини. Здоровій людині в цій ситуації досить (і потрібно) випити декілька стаканів (іноді більше, скільки потребує організм) чистої питної води, щоб усунути проблему.

Шкіра стає сухою і набуває червонуватого відтінку

Сухість шкіри — один з очевидних проявів, що вказує на зневоднення організму. Більш того, шкіра стає менш пружною, з’являються ранні зморшки, позначаються кола під очима, обличчя набуває червонуватого відтінку. Останнє є ознакою того, що організм включає компенсаторний механізм. Не маючи достатньої кількості рідини для підтримання нормальної температури тіла, він прагне розширити судинну мережу аж до найдрібніших капілярів.

Кров згущується

Якщо потреба в рідині не була задоволена тривалий період часу, починаються процеси, що змінюють стан організму на фізіологічному рівні. Серед таких змін збільшення показника в’язкості крові. Це небезпечний симптом, т. к. згущення крові значно збільшує ризик утворення тромбів і негативно впливає на роботу всієї серцево-судинної системи. А також результатом стає значне почастішання серцебиття.

Слизові оболонки стають сухими

Симптоматично це може проявлятися в результаті появи відчуття піску в очах від нестачі слізного секрету і почуття пересихання в роті. Ускладнене ковтання і сухий шорсткий язик також можуть свідчити про те, що настає зневоднення організму.

Порушується робота нервової системи

Людина навіть при слабкій дегідратації стає, здавалося б, безпричинно дратівливою, нервовою, підвищується тривожність. А також сон стає поверхневим, а бадьорість, навіть якщо вдається трохи поспати, не настає. При цьому знижується рухова активність, з’являється постійна дрімота.

Змінюється колір сечі

У здорової людини сеча має янтарний відтінок. Якщо організм відчуває дефіцит рідини, сеча починає темніти, вбираючи світло-коричневий колір. Звичайно, це може бути симптомом інших захворювань. Але, якщо ви спостерігаєте подібне, перше, на що потрібно звернути увагу, — кількість споживаної рідини на добу.