Політика

Меркель: Німеччині потрібно ще багато зробити, щоб протистояти темним силам

Німеччині потрібно ще багато зробити, щоб протистояти темним силам, які знаходять підтримку там і в інших частинах світу. Про це в інтерв’ю CNN заявила канцлер ФРН Ангела Меркель.

«Очевидно, що в Німеччині їх завжди слід розглядати в певному контексті, в контексті нашого минулого, що означає, що ми повинні бути набагато більш пильними, ніж інші», — сказала вона.

За її словами, ми повинні зіткнутися з «примарами минулого». «Ми повинні розповісти нашим молодим людям, що історія принесла нам і іншим».

В останні дні німецькі чиновники попередили місцевих євреїв про те, щоб вони не носили стос на публіці після посилення антисемітських нападів. Говорячи про зростання антисемітизму, Меркель сказала, що в Німеччині «на жаль, завжди була певна кількість антисемітів».«На сьогоднішній день немає жодної школи, жодного дитячого садка для єврейських дітей, жодної школи для єврейських дітей, яку не потрібно охороняти німецьким поліцейським», — додала вона.

Меркель, яка була канцлером протягом більше 13 років і пережила багатьох світових лідерів, взяла на себе більшу частину провини за популістську хвилю в Європі, причому деякі пов’язують це із зростанням підтримки вкрай правої антиісламської партії «Альтернативи для Німеччини» у зв’язку політикою Меркель щодо врегулювання європейської кризи з біженцями.

Канцлер знову виступила на захист свого рішення про допуск майже 1 мільйона біженців в Німеччину, заявивши, що кращий спосіб впоратися з імміграцією після гуманітарних криз, подібних тим, які відбулися в Сирії та Іраку, полягає не в тому, щоб «відгороджуватися один від одного», але бути більш пильними» в забезпеченні того, щоб біженці, які залишають ці країни були достатньо забезпечені».

Що стосується її відносин з Трампом, Меркель визнала, що у них «були спірні моменти», але їм вдалося знайти «спільну мову» там, де це було потрібно.

«Одне з найважливіших рішень, які Сполучені Штати прийняли після Другої світової війни — дати Німеччині та Європі шанс на власний розвиток Америка завжди захищала нас», — зазначила Меркель.

Широко поширена думка, що у Меркель були кращі відносини з попередником Трампа, Бараком Обамою. Але Меркель повідомила CNN, що її стосунки з колишнім президентом «почалися не дуже гладко» і що «на початку це було не так просто».