Аналітика

«Ми знали один одного століттями»: глава МЗС пояснив позицію Вірменії по ситуації в Ірані

Вірменія була однією з перших країн, яка висловлювалася на підтримку Спільного всеосяжного плану дій (угода між Іраном і групою держав, відомих як 5 + 1, щодо ядерної програми Тегерана) ще в 2015 році. Про це в інтерв’ю РІА Новини заявив глава МЗС Вірменії Зограб Мнацаканян.

«Ми послідовно підкреслюємо важливість миру в регіоні, розширення можливостей для розвитку і співпраці в регіоні, створену в результаті підписання СВПД, підкреслюємо важливість співпраці Ірану з іншими партнерами, які також є партнерами Вірменії. Це, звичайно, пріоритетний напрямок для нас », — зазначив глава зовнішньополітичного відомства республіки.

Єреван завжди підтримував стосунки з Тегераном на найвищому рівні в силу історичних і географічних реалій.

«Ми — два сусідні народи, які знали один одного століттями і які розвинули досить-таки всеосяжну порядку співпраці», — зазначив він.

При цьому Мнацаканян нагадав, що і відносини з США важливі, і Вірменія уважно ставиться до питань, які хвилюють Вашингтон в діалозі з Іраном. Проте, Єреван буде діяти виходячи з національних інтересів.

«Вірменія також знаходиться в тісному контакті і діалозі з іншими нашими партнерами, включаючи Росію і Європейський союз», — підкреслив глава МЗС.

За його словами, Єреван пильно спостерігає за розвитком подій в регіоні, так як безпосередньо зацікавлений в збереженні стабільності і недопущення ескалації конфліктів в сусідніх країнах.

Нагадаємо, що США на тлі загострення ситуації навколо Ірану зосередили в Перській затоці і поблизу нього, принаймні, сім військових кораблів і доставили зенітно-ракетний комплекс Patriot. У Пентагоні пояснили ці заходи відповіддю на «ознаки підвищеної готовності Ірану проводити наступальні операції проти сил США і для захисту наших інтересів».

Ескалація проходить на тлі заяви іранської влади про намір «припинити виконання деяких зобов’язань» в рамках угоди про ядерну програму. В Ірані пояснили вжиті заходи порушеннями США ядерної угоди і введенням Вашингтоном санкцій проти Тегерана, а також нездатністю залишилися в СВПД членів (Німеччина, Франція, Великобританія, Китай і Росія) в належній мірі вирішити виниклі проблеми.

Президент Ірану Хасан Роухані також заявив, що дає 60 днів європейським країнам на переговори.

Джерело: Sputnik