Прогрес

Мікроби можуть значно впливати на геологічні процеси Землі — дослідники

выяснилиМікробіологи з Університету Теннессі (США) з’ясували, що мікроби відіграють велику роль — майже таку ж, як вулкани, — в геологічних процесах, в результаті яких вуглець переноситься з поверхні землі на глибину, повідомляє портал EurekAlert! з посиланням на Університет Теннессі. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

«Ми зазвичай думаємо про геологію як про щось, що відбувається незалежно від життя, і життя просто пристосовується до геології, — говорить Карен Ллойд (Karen Lloyd), доцент кафедри мікробіології в Університеті Теннессі і старший автор дослідження. — Але ми виявили, що мікроби можуть впливати на основні геологічні процеси, що відбуваються сьогодні на Землі ».

В землі міститься величезна кількість вуглецю — навіть більше, ніж в атмосфері або в океанах, згідно з оцінками вчених. Частина цього вуглецю повільно вивільняється з гірських порід у вигляді СО2 (вуглекислого газу) через вулкани і гарячі джерела, це є важливою частиною природного кругообігу вуглецю. При цьому вулкани викидають в атмосферу навіть більше вуглекислоти, ніж людина. Мікроби ж, як виявилося, можуть трошки затримати цей викид.

Дослідники змогли зробити такий висновок, вивчивши зону субдукції Коста-Ріки — місце, де дно океану (інакше: океанічна кора) занурюється під континентальну плиту. Результати показали, що мікроби поглинають і затримують невелике, але вимірне кількість вуглецю, «потопаючого» в траншеї біля узбережжя Тихого океану в Коста-Ріці. Мікроби також можуть брати участь в хімічних процесах, які витягають ще більше вуглецю, залишаючи цементоподобние «вени» мінералу кальциту в корі.

Несподівані результати мають важливе значення для оцінки того, скільки вуглецю переміщається з поверхні Землі в її внутрішню частину, особливо в геологічних тимчасових масштабах. Дослідження є частиною проекту Subduction Біологічної обсерваторії Deep Carbon Meets.

На зображенні команда дослідників знаходиться у Ірасу — діючого вулкана в Коста-Ріці.

Джерело: eurekalert.org