Економіка

Мінекономіки: Приватизація Укрспирту може принести в бюджет 6-7 млрд

За десять років виробництво спирту на підприємстві скоротилося в чотири рази, а частка нелегального ринку спирту значно зросла.

Держава може отримати додаткові 6-7 мільярдів гривень від приватизації ДП Укрспирт. Про це заявив радник голови Мінекономіки з питань реформування спиртової галузі Сергій Бліскун, передає Укрінформ у п’ятницю, 11 жовтня.

«Якщо розглядати варіант приватизації, то 6-7 мільярдів гривень», — сказав Бліскун і додав, що тільки за 10 років виробництво спирту скоротилося в чотири рази.

«Виробництво спирту в 1996 році було 60,8 млн декалітрів, у 2018 році це 8,1 дал. І прогноз на 2019 рік — це 6,9 млн дал. Виробництво харчового спирту скоротилося за 10 років у чотири рази. А якщо рахувати з 1996 року, то в 10 разів», — сказав він.

Окремо радник міністра назвав цифри по нелегальному ринку спирту.

«Частка нелегального тіньового ринку спирту зросла з 10% у 2007 році до 55% у 2019 році. На сьогодні, за прогнозами, близько 8,4 декалітра спирту — це частка тіньового ринку», — зазначив Бліскун.

Зазначимо, що загальна виробнича потужність Укрспирту становить понад 36 млн декалітрів в рік. Його роботу забезпечує 41 виробничий майданчик.

Нагадаємо, що раніше Рада скасувала список держкомпаній, заборонених до приватизації. Парламент вніс запобіжники, які не дозволять відправити держпідприємства на банкрутство.

Також повідомлялося, що з’явилися перші подробиці великої приватизації. ФДМ погодив з міністром економіки радників з приватизації для п’яти підприємств. Також у Мінекономіки запропонували список з 800 держпідприємств на приватизацію.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net