Економіка

Мінфін скоротив витрати через нестачу грошей

Через недовиконання доходів наприкінці року фінансування деяких державних програм буде проводитися в порядку пріоритетності.

Міністерство фінансів України скоротило фінансування витрат у грудні через недовиконання бюджету. Про це йдеться в повідомленні міністерства.

«Казначейство проводить фінансування всіх зареєстрованих за 11 місяців зобов’язань, на які відкрито асигнування. А ось інші платежі, які були зареєстровані вже в грудні, будуть проведені після аналізу їхньої пріоритетності разом з розпорядниками бюджетних коштів. Тому що доходи держбюджету за 11 місяців 2019 року повністю не виконано внаслідок сильнішого, ніж враховано в держбюджеті, обмінного курсу гривні, повільнішого зростання імпорту, падіння виробництва тютюнових виробів», — пояснили в Мінфіні.

Захищених статей видатків — зарплат, пенсій, соціальних виплат — це рішення не стосується.

Міністр фінансів Оксана Маркарова в коментарях у Facebook підкреслила, що це «не секвестр, [а] питання витрат останніх днів і, як завжди, валу передоплат».

Раніше стало відомо про рішення тимчасово припинити проведення платежів і реєстрацію бюджетних зобов’язань за видатками загального фонду держбюджету. Це робиться для того, щоб залишитися в межах граничного обсягу дефіциту бюджету.

Про проблеми з наповненням бюджету напередодні заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Через нестачу грошей не будуть у повному обсязі профінансовані деякі держпрограми, повідомив він.

Зазначимо, за 11 місяців 2019 року держбюджет за доходами був виконаний тільки на 94,1% — 899,745 млрд гривень при плані в 955,716 млрд гривень.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net