Соціум

Міносвіти представило топ-5 найпопулярніших вишів

Серед ВНЗ, які випускники 2019 року вибирають найчастіше, три — столичні та два — львівські заклади.

Більш ніж півмільйона заяв подали абітурієнти за перші п’ять днів вступної кампанії-2019, повідомляє Міністерство освіти і науки.

Серед вишів, які випускники обирають найчастіше, три столичних і два львівських. У відомстві повідомили, що станом на 15 липня створено 154 332 електронних кабінетів, з них майже 96% активовані.

Абітурієнти подали 504 333 електронні заяви. На основі цього був складений рейтинг 5 вищих навчальних закладів, студентами яких хочуть стати найбільше випускників:

Київський національний університет ім. Шевченка — майже 20 тисяч заяв;
Львівський національний університет ім. Франка — майже 19 тисяч;
Київський національний торговельно-економічний університет — трохи більше 17,5 тисяч;
НТУУ Київський політехнічний інститут ім. Сікорського — майже 16,5 тисяч;
НУ Львівська політехніка — 15 тисяч.

В цілому на ці університети припадає майже п’ята частина від понад півмільйона заяв — майже 18%.

Як стверджує прес-служба МОН, часто абітурієнти намагаються подати заяви на ті спеціальності, куди не мають необхідних сертифікатів ЗНО. Система не пропускає такі заяви. Щоб уникнути цієї проблеми, потрібно спочатку дізнатися, сертифікати ЗНО з яких саме предметів потрібні, щоб вступити на обрану позицію.

Набір сертифікатів на основні та небюджетні конкурсні пропозиції можуть відрізнятися. Також абітурієнт може подавати сертифікати не тільки цього року, а й 2018 і 2017 року в будь-якій зручній йому комбінації. З 2017 року не приймаються лише оцінки ЗНО з іноземних мов.

У разі помилки в документі про базову або середню освіту вступники можуть реєструвати електронні кабінети і подавати заяви до вишів, не чекаючи виготовлення дубліката.