Прогрес

Місяць дійсно обертається — вчені

Ті, хто спостерігає за Місяцем із Землі, можуть помітити, що супутник, проходячи по своїй орбіті, завжди повернений до своєї планети однією і тією ж стороною. Виникає логічне запитання, а чи обертається Місяць або ж він нерухомий відносно своєї осі? Попри те, що наші очі кажуть «ні», вчені стверджують зворотне — Місяць дійсно обертається, інформує Ukr.Media.

Період обертання Місяця навколо Землі становить 27,322 дня. Приблизно 27 днів потрібно супутнику і для того, щоб зробити один оберт навколо власної осі. Саме тому для спостерігачів з Землі створюється ілюзія того, що Місяць залишається абсолютно нерухомим. Вчені називають цю ситуацію синхронним обертанням.

Проте, варто звернути увагу на те, що орбіта Місяця повністю не збігається з віссю його обертання. Місяць подорожує навколо Землі по еліптичній орбіті, злегка витягнутому колу. Коли Місяць наближається до Землі на максимально можливу відстань, він обертається повільніше, що дозволяє побачити зазвичай приховані від спостерігачів 8 градусів на східній стороні супутника. Коли ж Місяць віддаляється на максимальну відстань, обертання відбувається швидше, тому додаткові 8 градусів можна побачити на західній стороні.

Слід зазначити, що зворотна сторона Місяця візуально сильно відрізняється від тієї, яку ми звикли бачити її з Землі. Якщо ближня сторона Місяця головним чином складається з місячних морів — великих темних рівнин, створених затверділими потоками лави — і невисокими місячними пагорбами, то зворотна сторона супутника буквально вкрита кратерами.

Між тим, учені заявляють, що період обертання Місяця не завжди був рівний періоду його обертання. Подібно до того, як гравітація Місяця впливає на океанські припливи на Землі, гравітація Землі впливає і на Місяць. Але оскільки на природному супутнику планети немає океану, Земля безпосередньо впливає на поверхню Місяця, створюючи на ній припливні опуклості вздовж лінії, що вказує на Землю. Приливне тертя поступово уповільнює обертання Місяця.

Такий же ефект дає і сам супутник на Землю, тому кожні 100 років тривалість дня збільшується на декілька мілісекунд. Так, під час динозаврів Земля здійснювала один оборот навколо своєї осі за 23 години. Нині прийняті за добу 24 години (або 86 400 стандартних секунд) на оборот навколо своєї вісі Землі йшло в 1820 році. З того часу сонячний день на планеті збільшився приблизно на 2,5 мілісекунди.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net