Прогрес

Морські геологи попередили про загрозу розлому земної кори

берегВчені з Португалії знайшли пояснення дивним явищ, що відбуваються біля узбережжя цієї країни, і попередили про загрозу розлому земної кори.

Дослідження ще не було опубліковано в рецензованих наукових журналах. Однак, як повідомляє National Geographic, морський геолог з Лісабонського університету Жуан Дуарте представив звіт про нього на зборах Європейського союзу геонаук.

Робота базується на вивченні даних про потужний землетрус, що стався в 1969 році. Воно викликало цунамі, яке, на щастя, не призвело до жертв, передає RG.

Дуарте і його команда звернули увагу на те, що точно на тому ж місці ще більш потужний землетрус стався в 1755 році. Воно увійшло в історію як Велике лісабонську землетрус, оскільки майже повністю знищило місто Лісабон і забрав близько 100 тисяч життів

Геологи представили пояснення подіям півстолітньої давнини. На їхню думку, літосферна плита біля узбережжя Португалії буквально розшаровується — її нижня частина відходить від верхньої.

Цей природний феномен ще жодного разу не спостерігався людиною. Він вважається гіпотетичним. Щоб перевірити свою гіпотезу, команда Дуарте змоделювала умови розлому плити, грунтуючись на сейсмологічних даних 1969 року.

Кілька томографічних моделей підтвердили, що аномальні зрушення на кордоні океанічної і континентальної плит відбуваються на великій швидкості і простягаються на глибину до 250 кілометрів.

Якщо висновки будуть підтверджені, то нова робота стане першим доказом того, що океанічна плита знаходиться в процесі розлому. До речі, це може призвести до зменшення обсягу Атлантичного океану.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net