Прогрес

Мозок деяких літніх людей здатний працювати краще, ніж у молодих — вчені

Цей орган навіть зовні виглядає не гірше.

Вчені з’ясували, що мозок деяких літніх людей здатний працювати краще, ніж у молодих. За словами фахівців, цей орган навіть зовні виглядає не гірше, ніж у двадцятирічних, інформує Ukr.Media.

«Суперстарики» — саме так назвали цих людей фахівці, які чудово справляються з тестами на уважність і запам’ятовування, і іноді навіть демонструють кращі результати, ніж молодші пацієнти. Вчені стверджують, що причина такого збереження головного мозку поки невідома.

З часом кора головного мозку виснажується, і тому людина в похилому віці, як правило, гірше запам’ятовує інформацію і втрачає здатність працювати в режимі багатозадачності. Так, безліч досліджень показало, що молодий чоловік з легкістю запам’ятає 14 слів, а ось 75-річний — не більше дев’яти.

Однак фахівці відзначають, що дана тенденція, хоч і є найпоширенішою, але не стосується кожного, без винятків. До такого висновку прийшли в Гарвардському університеті за підсумками масштабного дослідження.

У рамках експерименту вчені протестували групу з 40 людей віком 60-80 років і групу з 41 добровольця 18-35 років. Всі учасники дослідження не страждали психічними та неврологічними захворюваннями.

Піддослідним запропонували вирішити кілька тестів на запам’ятовування, а потім провели МРТ їх мозку. Як виявилося, серед представників старшої групи близько 17 учасників впоралися з тестами не гірше молодих «суперників», а їх мозок зовні виглядав як молодий.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net