Аналітика

МВФ назвав обсяг фіктивних інвестицій у світі

Фіктивні інвестиції становлять майже 40% від усього світового обсягу прямих іноземних інвестицій.

Близько $15 трлн прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у світі є фіктивними. Їхня сума прирівнянна до сукупного річного обсягу ВВП Китаю і Німеччини. Про це йдеться в спільному дослідженні МВФ і Копенгагенського університету.

Зазначено, що фіктивні ПІІ становлять майже 40% від усього світового обсягу прямих інвестицій. Ця сума зросла на 10% менш ніж за десятиліття.

Як наголошується в дослідженні, значна частина фіктивних ПІІ зосереджена у відомих податкових лежбищах: у Люксембурзі, Нідерландах (у цих двох країнах зосереджена майже половина обсягу фіктивних ППІ), Гонконгу, на Британських Віргінських островах, Бермудських островах, Кайманових островах, у Швейцарії, Ірландії та Маврикії.

Здебільшого зосередження фіктивних ПІІ саме в цих місцях пов’язане з обдуманою політичною стратегією, яка полягає в залученні якомога більшої кількості іноземних інвестицій, зокрема, завдяки нульовій чи дуже низькій ставці корпоративного податку, зазначають експерти.

За приклад автори дослідження наводять Люксембург з населенням у 600 тисяч осіб. У цій країні на одного жителя, за статистикою, припадає 6,6 млн доларів прямих іноземних інвестицій (загалом це 4 трлн доларів в рік). Це стільки ж, скільки припадає інвестицій на США, і більше, ніж на Китай.

При цьому такі обсяги інвестицій ніяк не впливають на рівень добробуту жителів країни.

Як зазначають дослідники, не дивлячись на те, що основна частина фіктивних ПІІ зосереджена в невеликій групі країн, цей феномен характерний для всіх економік. Багато країн вкладають кошти в компанії-пустки за кордоном і отримують від них істотні інвестиції.

Нагадаємо, з початку 2019 року частка іноземних інвестицій в держборг України зросла в 11 разів. У Нацбанку кажуть, що саме цим обумовлене зміцнення курсу гривні.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net