Аналітика

МВФ оцінив втрати світової економіки через торгові конфлікти

Темпи економічного зростання цьогоріч впадуть до найнижчого показника з початку десятиліття, вважає глава МВФ.

Світова економіка в результаті глобальних торговельних конфліктів втратить до 2020 року близько $700 млрд, або близько 0,8% світового ВВП, при цьому зростання світової торгівлі майже припинилося. Про це заявила директор — розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва, повідомляє ТАСС.

«Для світової економіки сукупний ефект від торгових конфліктів може означати втрату близько $700 млрд до 2020 року, або близько 0,8% від (світового. — Ред.) ВВП», — підкреслила вона. «Ми вже говорили в минулому про шкоду торгових суперечок. Тепер ми бачимо, що вони насправді мають негативні наслідки — зростання світової торгівлі практично припинилося», — додала глава МВФ.

Георгієва закликала міжнародне співтовариство «співпрацювати з метою знайти довгострокове рішення з торгівлі» і рекомендувала звернути увагу на проблеми субсидування, прав інтелектуальної власності та передачі технологій. «Ми також потребуємо більш сучасної глобальної торговельної системи, зокрема, в тому, щоб у повній мірі розкрити потенціал електронної торгівлі. Головне — покращити систему, а не відмовлятися від неї», — підсумувала вона під час свого першого виступу в якості глави фонду.

Найбільш гострим конфліктом у сфері торгівлі на сьогодні є суперечка між США і Китаєм, які протягом минулого року неодноразово вводили мита проти один одного. Президент США Дональд Трамп намагається скоротити торговий дефіцит, а Пекін, не погоджуючись з політикою Вашингтона, відповідає на це аналогічними заходами. Крім цього, США в 2018 році ввели мита на імпорт сталі та алюмінію, що викликало різку критику, в тому числі з боку їх союзників у Європі.

МВФ також прогнозує зниження темпів зростання економіки у майже 90% країн світу, в 2019 році вони стануть найнижчими з початку десятиліття, зазначила Крісталіна Георгієва. Вона нагадала, що «два роки тому світова економіка була в синхронізованому економічному підйомі», і з точки зору ВВП темпи економічного зростання 75% країн світу прискорилися. На сьогодні, за словами Георгієвої, зростання світової економіки сповільнюється.

«У 2019 році ми очікуємо зниження економічного зростання в майже 90% [країн] світу. Світова економіка зараз перебуває в синхронізований спад. Цей широкомасштабний спад означає, що темпи економічного зростання в цьому році впадуть до найнижчого показника з початку десятиліття», — зазначила вона.

Наступного тижня МВФ опублікує нову прогнозно-аналітичну доповідь про стан і найближчі перспективи світової економіки, в якій, за словами Георгієвої, «міститимуться коригування на 2019 і 2020 роки в бік зниження» темпів зростання світової економіки.

Ситуація, що склалася, попереджає керівник організації, може призвести до «порушення ланцюжків збуту, розрізнених секторів торгівлі і «цифрової Берлінської стіни», яка змусить країни вибирати між технологічними системами». Такі проблеми, підкреслює Георгієва, можуть «тривати ціле покоління». На її думку, у зв’язку з взаємозалежною економікою «багато інших країн незабаром відчують вплив цих конфліктів».

Зростання держборгу і низькі процентні ставки

На думку МВФ, «якщо станеться великий економічний спад, корпоративний борг під загрозою дефолту зросте до $19 трлн, або майже на 40% від загального обсягу заборгованості в восьми найбільших економіках». «Це вище від рівнів, що спостерігалися під час [минулої] фінансової кризи», — пояснила Георгієва. Йдеться про Великобританію, Німеччину, Іспанію, Італію, Китай, США, Францію та Японію.

Директор-розпорядник фонду вказала на прийняття важливих заходів у грошово-кредитній політиці. «Коли це доцільно, центральні банки повинні тримати процентні ставки низькими. Однак низькі ставки, які знаходяться в цьому положенні тривалий час, також призводять до негативних побічних і непередбачених наслідків», — підкреслила вона, наголосивши на необхідності звертати увагу і на налогово-бюджетну політику, яка «повинна відігравати центральну роль».

«Насправді, низькі процентні ставки можуть дати деяким політикам додаткові фінансові кошти на (їх, — ред.) витрати. …Ця порада не працюватиме повсюдно. У світовому масштабі державний борг наближається до рекордних показників», — вказала глава МВФ, підкресливши необхідність «скоординованих заходів реагування в бюджетній сфері», якщо «падіння темпів зростання світової економіки будуть набагато значніше, ніж очікувалося». «Дозвольте мені внести ясність. Ми не перебуваємо в такій ситуації», — додала Георгієва. За її словами, «міжнародне співробітництво можна використовувати у взаємовигідних цілях».

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп заявив, що з початку осені мита на китайські товари загальною вартістю 300 мільярдів доларів збільшаться з 10 до 15%, а з 1 жовтня мита на товари загальною вартістю 250 мільярдів доларів виростуть з 25 до 30%.

Все це він пояснив рішенням Китаю ввести мита на ввезення американських товарів на загальну суму 75 мільярдів доларів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net