Аналітика

МВФ побоюється підриву світової системи торгівлі

Фонд закликав США і Китай якомога швидше укласти торговельну угоду, щоб зменшити ризики для світової торгівельної системи.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) закликав Китай і США швидше укласти торговельну угоду, щоб не підірвати світову систему торгівлі. Про це йдеться в доповіді Фонду про стан китайської економіки, пише ТАСС.

«Напруженість, що виникла між Китаєм і США, повинна бути швидше усунена через укладення всеосяжної домовленості, що дозволить уникнути підриву міжнародної торгової системи. Китай відіграє важливу роль і тільки виграє від подальшого відкриття своєї економіки та інших реформ, спрямованих на підвищення конкуренції», — відзначили в МВФ.

У звіті вітається прагнення Пекіна конструктивно працювати з партнерами для вирішення наявних у світовій торговельній системі проблем.

Водночас у МВФ звернули увагу, що домовленість може приховувати нові ризики, а закрити торговельний дефіцит між Пекіном і Вашингтоном буде важко.

«Важливо, щоб домовленість зміцнила СОТ, була недискримінаційною і ґрунтувалася на ринкових механізмах та макроекономічних показниках», — підкреслюється в документі.

Нагадаємо, Китай і США протягом декількох місяців вели переговори про врегулювання торговельних суперечок.

У першій половині травня в американській столиці пройшов 11-й раунд консультацій, після якого Вашингтон ввів додаткові мита на китайську продукцію на суму 200 мільярдів, підвищивши ставку з 10% до 25%.

На початку червня Пекін вжив заходів у відповідь щодо більш ніж п’яти тисяч товарних позицій США на суму 60 мільярдів доларів.

Минулого тижня в Шанхаї пройшов 12-й раунд переговорів. Білий дім назвав зустрічі конструктивними і підтвердив, що такі переговори, як очікується, пройдуть у Вашингтоні на початку вересня.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net