Соціум

МВФ прогнозує значне скорочення робочої сили в Україні

Чисельність робочої сили в Україні, Болгарії, Латвії та Польщі скоротиться до 2050 року більш ніж на третину.

Протягом наступних 30 років населення Центральної, Східної і Південно-Східної Європи, за винятком Туреччини, значно скоротиться через низьку народжуваність та еміграцію. Про це йдеться в новій доповіді Міжнародного валютного фонду.

На думку експертів фонду, ці зміни матимуть серйозні наслідки для економічного зростання, рівня життя і фінансової стабільності.

Зокрема, МВФ прогнозує, що незважаючи на законодавче збільшення віку виходу на пенсію в цих країнах, очікується зниження чисельності працюючих.

За даними фонду, чисельність робочої сили в Болгарії, Латвії, Польщі і Україні скоротиться до 2050 року більш ніж на третину.

І навіть у деяких з більш м’яких випадків (наприклад, Словаччина і Сербія) робоча сила зменшиться на 20% до 2050 року.

Як наголошується в доповіді, політика залучення мігрантів використовувалася в деяких випадках для вирішення сезонної нестачі робочої сили. Наприклад, Чехія, Польща і Словаччина недавно спростили процедури для іноземних працівників з окремих країн, що не входять у ЄС (особливо України). Тим не менше, більшість країн на сході і південному сході Європи не мають довгострокових стратегій для внутрішньої міграції, вважають у МВФ.