Аналітика

МВФ стурбований, що ризики світової економіки втілюються в життя

Пов’язані з міжнародними торговими спорами ризики, про які раніше попереджав Міжнародний валютний фонд (МВФ), почали втілюватися. Про це заявила в середу директор — розпорядник МВФ Крістін Лагард, виступаючи в Американському інституті підприємництва у Вашингтоні.

«Два місяці тому ми попереджали про те, що треба бути дуже обережним з тим, що відбувається з основним двигуном економічного зростання, яким є торгівля. Все, що гальмує торгівлю: мита та непошлінние бар’єри — в дійсності буде гальмувати і економічне зростання, — підкреслила глава МВФ, передає ТАСС. — На жаль, ми спостерігаємо деяке втілення цих ризиків «.

Вона знову вказала, що продовжуються торгові суперечки можуть підірвати темпи зростання світової економіки. «Вразливість, яку ми виявили, і нестабільність процесу відновлення [темпів зростання світової економіки] по суті підтвердилися, — підкреслила Лагард. — Зараз ми спостерігаємо це синхронізоване уповільнення економічного зростання».

У квітні МВФ втретє за півроку знизив свою оцінку темпів зростання світової економіки до найнижчого рівня після фінансової кризи 2007-2008 років. Своє рішення експерти фонду аргументували, зокрема, ризиком зриву американо-китайських торгових переговорів. Лагард підкреслила, що, за оцінками МВФ, темпи зростання світової економіки складуть 3,3% в 2019 році. У квітні фонд прогнозував, що глобальне зростання прискориться в другій половині 2019 року, але ці оцінки були засновані на припущенні, що США і Китай не будуть підвищувати двосторонні мита.

В опублікованій в середу на сайті МВФ статті Лагард розповіла, що торгова війна США і Китаю може привести до скорочення світового ВВП на 0,5% в 2020 році і втрат в розмірі майже $ 455 млрд.

Президент США Дональд Трамп неодноразово висловлював невдоволення колосальним дефіцитом в торгівлі з КНР. З 10 травня американські мита були в черговий раз підвищено з 10% до 25% по відношенню до китайської продукції на суму $ 200 млрд. Трамп також доручив почати процес підвищення мит на товари з КНР ще на $ 300 млрд.

Свої дії американська сторона пояснила тим, що Пекін відходить від домовленостей, досягнутих раніше на консультаціях з торговельних питань. У відповідь влада Китаю заявила 13 травня, що з 1 червня 2019 року запровадять відповідні мита щодо більш 5 тис. Товарних позицій з США на загальну суму $ 60 млрд.