Економіка

МВФ: Торгова війна США і Китаю поставить під загрозу глобальне економічне зростання

МВФ попередив, що підсилюється американо-китайська торгова війна поставить під загрозу глобальне економічне зростання 2019 року, підірвавши довіру і підвищивши ціни для споживачів, передає AFP.

«Споживачі в США і Китаї однозначно програли від торгової напруженості», — сказала економіст Міжнародного валютного фонду Гіта Гопинатх.

Вона спростувала твердження президента Дональда Трампа про те, що збори, виплачувані я Китаєм, забезпечують непередбачений дохід для казначейства США, заявивши, що ношу тарифів «практично повністю несуть американські імпортери».

За її словами, економічний збиток буде ще більш серйозним, якщо Трамп виконає загрозу введення високих тарифів на всі товари, імпортовані з Китаю, оскільки це «відніме близько третини процентного пункту світового ВВП в короткостроковій перспективі».

Гопінатх стверджує, що, хоча напруженість завдала шкоди обом країнам, скоротивши загальний обсяг торгівлі і завдавши шкоди компаніям « «дефіцит двосторонньої торгівлі залишається в цілому незмінним». Загальний обсяг імпорту в США істотно не змінився. «У той час як вплив на глобальний ріст в даний час відносно скромне, остання ескалація може істотно підірвати настрої бізнесу і фінансового ринку, порушити глобальні ланцюжка поставок і поставити під загрозу прогнозоване відновлення глобального зростання в 2019 році», — попередила вона у своєму блозі. «Цей тип сценарію є однією з причин, чому ми назвали 2019 рік делікатним роком для світової економіки».