Політика

МЗС ФРН закликає не допустити збройних зіткнень США та Ірану

ФРГЗагострення конфлікту між США та Іраном викликало на міжнародному рівні побоювання ескалації ситуації на Близькому Сході. Так, міністр закордонних справ ФРН Хайко Мас (Heiko Maas) заявив газеті Bild am Sonntag в інтерв’ю, опублікованому в неділю, 12 травня, що Німеччині разом з її європейськими партнерами слід прийняти всі заходи, щоб запобігти збройні сутички», повідомляє DW.

Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан попередив про небезпеку «спіралі війни», вказавши на відповідальність Вашингтона, який 10 травня схвалив відправку в регіон десантно-вертолітного корабля «Арлінгтон» і ракетного комплексу Patriot. Ще кількома днями раніше Сполучені Штати направили на Близький Схід авіаносне ударне угруповання на чолі з авіаносцем «Авраам Лінкольн» і тактичну групу бомбардувальників.

Розширюючи військову присутність в близькосхідному регіоні, американська адміністрація, за її твердженням, реагує на «вказівки на підвищену готовність Ірану до нападів на збройні сили США». Ніяких деталей при цьому не наводилося.

Президент США Дональд Трамп підкреслив, що його країна не бажає конфлікту з Іраном, але готова захищати свої війська і власні інтереси в регіоні.

У свою очредь президент Ірану Хасан Рухани заявив, що країна опинилася під безпрецедентним зовнішнім економіко-політичним тиском.