Світ

МЗС Вірменії: Міністр закордонних справ Азербайджану поширює дезінформацію

Твердження глави МЗС Азербайджану не відповідають дійсності. Про це заявила прес-секретар МЗС Вірменії Анна Нагдалян, коментуючи останні заяви глави МЗС Азербайджану Ельмара Мамедьярова після зустрічі глав МЗС у Вашингтоні.

«Подібний підхід деструктивний, що знецінює серйозність мирного процесу. Як ми відзначали ще до вашингтонської зустрічі, в ході зустрічі обговорювалися питання, пов’язані зі згладжуванням ситуації, що створилася останнім часом через дії азербайджанської сторони.

Співголови закликали негайно зробити крок по відновленню атмосфери, що сприяє миру та дотримання перемир’я. Вони виступили з чіткими пропозиціями, що стосуються гуманітарної сфери і зниження ризиків ескалації.

Поширювана азербайджанською стороною дезінформація поза цими рамками призводить до висновку про те, що Азербайджан не має наміру виконувати ці заклики і пропозиції співголів. Більш того, твердження про те, що переговори можуть успішно розвиватися в умовах систематичного порушення режиму перемир’я, завдає серйозних збитків зусиллям в напрямку врегулювання і порушують мирний процес », — заявила прес-секретар МЗС Вірменії.

Як відомо, початок карабахського конфлікту було покладено в 1988 році, після заяви переважно населеного вірменами Арцаха (Нагірного Карабаху) про вихід зі складу Азербайджану. 10 грудня 1991 року в Нагірному Карабасі відбувся референдум, де 99,89% висловилися за повну незалежність від Азербайджану. Референдуму передували погроми вірмен у різних містах Азербайджану — Сумгаїті, Баку, Кіровабаді та ін.

Ініційовані Азербайджаном слідом за референдумом широкомасштабні бойові дії призвели до втрати контролю не тільки над Нагірним Карабахом, але і прилеглими до нього сімома районами.

З 12 травня 1994 року після набуття чинності тристоронньої угоди про перемир’я в зоні конфлікту припинені військові дії, які, однак регулярно порушуються Азербайджаном. ЗС Азербайджану періодично обстрілюють також прикордонні села і дороги Вірменії, поза зоною карабаського конфлікту, що є спробою перенести конфлікт по всій протяжністю кордону між двома країнами.

Переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в Карабасі ведуться в рамках Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є США, РФ і Франція.

Країни-співголови підкреслюють, що вирішення карабаського конфлікту має бути засноване на основоположних принципах міжнародного права-незастосування сили, територіальна цілісність, рівноправність і право народів на самовизначення.