Світ

МЗС Вірменії рішуче засуджує провокації Баку

Прес-секретар міністерства закордонних справ Вірменії Анна Нагдалян виступила із заявою щодо порушень режиму припинення вогню з боку ВС Азербайджану.

«27 і 28 липня збройні сили Азербайджану на північно-східній ділянці державного кордону Республіки Вірменія зробили провокаційні дії з залученням снайперів, в результаті яких було вбито військовослужбовця ЗС РА Армана Булгадаряна, ще двоє військовослужбовців отримали поранення.

Навмисні і провокаційні порушення режиму припинення вогню з боку Азербайджану суперечать прийнятим Баку зобов’язаннями по підтримці і зміцненню режиму припинення вогню, що також було зафіксовано в останній період на рівні керівників двох країн — в ході проведеного у Відні 29 березня цього року саміту.

Вони ігнорують також заяву співголів Мінської групи ОБСЄ, прийняте за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ 20 червня у Вашингтоні, де сторонам був звернений заклик суворо зберігати прихильність дотриманню режиму припинення вогню і утримуватися від провокаційних дій з залученням снайперів на державному кордоні та на лінії зіткнення.

Ми рішуче засуджуємо ці провокації, які призводять до людських жертв, які супроводжуються відмовою з боку Азербайджану від здійснення заходів довіри і безпеки, спрямованих на підтримку і зміцнення режиму припинення вогню. Ці дії створюють загрозу зростання напруженості, і вся відповідальність за це лягає на азербайджанську сторону», — йдеться в заяві.

Як відомо, початок карабахського конфлікту було покладено в 1988 році, після заяви переважно населеного вірменами Арцаха (Нагірного Карабаху) про вихід зі складу Азербайджану. 10 грудня 1991 року в Нагірному Карабасі відбувся референдум, де 99,89% висловилися за повну незалежність від Азербайджану. Референдуму передували погроми вірмен у різних містах Азербайджану — Сумгаїті, Баку, Кіровабаді та ін.

Ініційовані Азербайджаном слідом за референдумом широкомасштабні бойові дії призвели до втрати контролю не тільки над Нагірним Карабахом, але і прилеглими до нього сімома районами.

З 12 травня 1994 року після набуття чинності тристоронньої угоди про перемир’я в зоні конфлікту припинені військові дії, які, однак регулярно порушуються Азербайджаном. ЗС Азербайджану періодично обстрілюють також прикордонні села і дороги Вірменії, поза зоною карабаського конфлікту, що є спробою перенести конфлікт по всій протяжністю кордону між двома країнами.

Переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в Карабасі ведуться в рамках Мінської групи ОБСЄ, співголовами якої є США, РФ і Франція.

Країни-співголови підкреслюють, що вирішення карабаського конфлікту має бути засноване на основоположних принципах міжнародного права-незастосування сили, територіальна цілісність, рівноправність і право народів на самовизначення.

Джерело: Panorama

Аспекты.net